Британски и румънски биолози успешно предпазиха няколко десетки пациенти от

...
Британски и румънски биолози успешно предпазиха няколко десетки пациенти от
Коментари Харесай

Учени спряха развитието на множествена склероза с помощта на паразити

Британски и румънски биолози сполучливо защитиха няколко десетки пациенти от повторни пристъпи на множествена склероза, като използваха кръгли червеи - паразити, оповестява Българска телеграфна агенция.

Резултатите от клиничното тестване са оповестени в сп. "ДЖАМА нюролъджи ".

Множествената склероза е обвързвана с вариант на вируса на херпеса

"Проведохме най-голямото до момента проучване върху потреблението на глисти за лекуване на множествена склероза. Успяхме освен да покажем, че лечението работи и че е безвредна за пациентите, само че и да открием някои особености в работата на имунитета, които ще оказват помощ този резултат да се възпроизведе и по други способи ", пишат откривателите.

Множествената склероза е автоимунно заболяване, при което клетките от имунната система стартират да нападат миелиновата нервна обвивка на аксоните в основния и в гръбначния мозък. В резултат на това нервите не придвижват обикновено сигналите от основния мозък и при развиването на болестта може да докара до парализа, слепота и гибел. По публични данни в света от множествена склероза боледуват към 2,3 милиона души, а лекарство против заболяването към този момент няма.

Група английски и румънски учени под управлението на проф. Дейвид Притчард, учител по имунология в университета на Нотингам, Англия, реализираха значителен прогрес в това отношение, като употребявали извънредно "лекарство " - кръгли паразитни червеи от типа Necator americanus.

В научните среди от дълго време е известно, че болните от множествена склероза и други автоимунни болести извънредно рядко страдат от болест с глисти спрямо останалите хора. Лекари и биолози в разнообразни страни по света организират клинични тествания за лекуване на множествената склероза благодарение на разнообразни паразити, измежду които и нематода Trichuris ovis, шокиращ овце и кози.

Притчард и сътрудниците му избрали различен тип кръгли червеи за опитите си, водени от концепцията, че Necator americanus паразитират само върху хора и по тази причина може да се счита,че са изцяло съвместими с човешките организми. Обикновено болестта с този тип червеи води до малокръвие и други тежки последствия, само че пък наличието им в човешките вътрешности доста понижава възпалението и води до препрограмиране на имунната система по посока на понижаване на автоимунната интензивност.

В продължение на няколко години биолозите изследвали въздействието на червеите върху 73-ма британци, които страдат от множествена склероза. След девет месечна терапия и наблюдаване, учените записали, че съществуването на червеите в червата на пациентите доста понижава общия брой на повредените миелинови обвивки на невроните. У половината доброволци, инфектирани с Necator americanus, не се е появил нито един нов припадък на заболяването. В контролната група за същия интервал без пристъпи били 28 на 100 от участниците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР