Британски и американски адвокати заведоха колективен иск срещу Facebook, Cambridge

...
Британски и американски адвокати заведоха колективен иск срещу Facebook, Cambridge
Коментари Харесай

Санкция от над $70 млрд. грози Facebook

Британски и американски юристи заведоха групов иск против Фейсбук, Cambridge Analytica и две други компании.

Искът е за за хипотетична корист с персоналните данни на повече от 71 милиона души, заяви в. „ Гардиън “. В желае се показва, че компаниите са получили частна информация за потребителите на обществената мрежа, с цел да разработят „ политически акции за агитация “ в Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Новината за делото пристигна във вторник, 10 април, когато Фейсбук стартира да уведомява обособените жертви на акцията по събиране на данни от Cambridge Analytica.

Колективният иск с присъединяване на английски жители е подаден в щата Делауеър, Съединени американски щати, където се базират Фейсбук, SCL и Cambridge Analytica. Седем самостоятелни ищци, всичките консуматори на Фейсбук, попадат в документа – петима американци и двама британци. Броят им може да се усили с придвижване на делото.

Законът за съхраняваните връзки на Съединени американски щати планува минимална санкция от 1000 $ за всяко нарушаване, открито от съда, показват американските юристи. Това значи, че в случай че загуби делото, Фейсбук може да понесе вреди в размер на повече от 70 милиарда $.

В началото на април Фейсбук пусна систематизирани числа за засегнатите консуматори – в международен мащаб 87 милиона души са дали своята информация на приложението „ Това е вашият дигитален живот “, основано от Cambridge Analytica.

Роберт Руяк, съинициатор на груповия иск, споделя, че „ Фейсбук изцяло се е провалила в задължението и обещанието си да опази персоналната информация на милиони консуматори и когато е знаела, че тази информация е ориентирана против нейните притежатели, не е подхванала нужните дейности “.

Фейсбук прави милиарди долари, продавайки реклами, ориентирани към клиентите си, а в този случай завоюва милиони от реклами на политически акции на гърба на клиентите си – от тяхната лична, персонална информация. „ Това е недопустимо и те би трябвало да бъдат подведени под отговорност “, безапелационен е Ричард Фийлдс от вашингтонската адвокатска адвокатска фирма Fields PLLC.

Фейсбук твърди, че в началото е била подведена, само че признава, че не е реагирала отговорно, с цел да отбрани данните на 1 милион английски консуматори и 70,6 милиона души в Съединени американски щати. Предполага се, че данните са употребявани за пръв път в английския референдум за излизане от Европейски Съюз, а по-късно и в Съединени американски щати по време на президентските избори през 2016 година

Наред с Cambridge Analytica, двете други компании, посочени в правния указател, са SCL Group Limited, която предлага услуги на компании и политически партии, и Global Science Research Limited (GSR). Стив Банън, някогашен консултант в акцията на Доналд Тръмп и след това негов консултант на Белия дом, е оглавявал Cambridge Analytica през 2014 година, когато данните са били събрани и извлечени, сочат юридическите документи. Неврологът от университета в Кеймбридж Александър Коган, основател на GSR, също попада в документите.

В понеделник Cambridge Analytica опроверга доста от изказванията, направени по отношение на бизнеса на компанията. Тя твърди, че е получила данни единствено за 30 милиона американски граждани; че въобще не е употребила данните в акцията на Тръмп или референдума за Брекзит; и че данните от Фейсбук са получени законно посредством инструмент на обществената мрежа, предава technews.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР