Британски гражданин е станал жертва на тежък побой от страна

...
Британски гражданин е станал жертва на тежък побой от страна
Коментари Харесай

Британец е бил жестоко пребит след мача ЦСКА-Левски

Британски жител е станал жертва на тежък побой от страна на футболни хулигани вечерта след края на мача сред " ЦСКА-София " и " Левски " в София на 29 септември. Това стана ясно през днешния ден от известие на Българския хелзинкски комитет (БХК), който е поел отбраната на чернокожи я мъж. От Министерство на вътрешните работи не са съобщавали за подобен случай.

Г-н Леон Кофи, който работи като търговски представител в българския офис на интернационална компания, е атакуван пред постройката на Министерство на вътрешните работи, до момента в който се прибира към дома си дружно с двама свои сътрудници. На ъгъла на улиците " 6-ти септември " и " Ген. Паренсов " потърпевшият и придружителите му засичат група, чиито отличителни знаци допускат, че са от агитката на " Левски ". Щом тримата биват видяни от хулиганите, от тълпата се отделя група от почти 50 души , които се насочват към Кофи. Първият от достигналите до него нападатели е бил с маска. Той поваля жертвата на земята, след което групата стартира да нанася многократни удари върху всички елементи на тялото му.

Докато го ритали на земята, нападателите имитирали маймунски звуци , очевидно отправяйки расисткото обръщение, че смятат жертвата си за маймуна, заради тъмния цвят на кожата му. Свидетели на нападението, с изключение на придружителите на жертвата, са и служители на реда, които са били в непосредствена непосредственост по време на побоя. Кофи изпада в безсъзнание. След като се съвзема, потърпевшият е откаран в две следващи лечебни заведения, където и на него, и на сътрудниците му е декларирано, че той е добре и му е отхвърлен банкет. Приет е едвам в третата болница - УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ".

След претърпяна интервенция и над двуседмичен престой в неврохирургията на болничното заведение Кофи се възвръща от претърпяното. По случая е формирано досъдебно произвеждане. Към сегашния миг записите от камерите на постройката на Министерство на вътрешните работи към момента не са набавени.

" Предвид това, че жертвата е негър мъж, поради, че причинителите евентуално са били футболни хулигани и поради държанието им по време на побоя, с което ясно са декларирали расисткия си претекст, ние считаме, че е налице закононарушение от ненавист по расистки подбуди. Надяваме се по сегашния случай да забележим бърза и изключително ефикасна работа, както наблюдавахме такава по други случаи през последните седмици ", съобщи юрист Адела Качаунова - шеф на " Правната стратегия " на БХК.

" Заслужава да се означи, че органите на досъдебното произвеждане в България постоянно дават на сходни действия друга, неправилна правна подготовка, прикривайки расисткия им темперамент. Нашата организация е представлявала доста жертви по такива случаи, при които се постъпва по еднакъв метод ", разяснява още тя.

" Струва си да се означи, че България има съществени проблеми с неонацистките неофициални придвижвания , които доминират измежду футболните агитки. Този проблем е добре прочут и на самите спортни клубове, и на управляващите, само че нищо не се прави по въпроса. През декември 2015 година Министерския съвет одобри Стратегия за противопоставяне на радикализацията и тероризма до 2020 година В нея съответно са посочени единствено ислямистките радикални и терористични организации, само че няма нито едно изречение за неонацистките неофициални групи ", съобщи още Качаунова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР