Британски физици установиха, че гребените на крайбрежните вълни се осветяват

...
Британски физици установиха, че гребените на крайбрежните вълни се осветяват
Коментари Харесай

Разкриха механизма на нощното осветяване на крайбрежните вълни

Британски физици откриха, че гребените на крайбрежните талази се осветяват в синьо нощем поради това, че придвижването на водата непрекъснато свива и разтяга клетките на динофитовите водорасли, които населяват крайбрежните води, заяви ТАСС.

За откритието заяви пресслужбата на университета в Кембридж, Англия , като се базира на обява в сп. " Физикал ривю летърс ".

" Въпреки десетилетните проучвания на биохимици и други експерти, физическият механизъм на зараждането на това осветление оставаше мистерия за нас. Установихме, че потоците вода карат водораслите да излъчват светлина и демонстрираме по какъв начин самите микроорганизми елегантно ръководят процеса и това дали ще се осветят или не ", споделя проф. Реймънд Голдстийн от университета.

По крайбрежията на Тихия океан и на други огромни водни басейни на Земята постоянно може да се види синьо зарево по гребена на вълните нощем през пролетните и летните месеци. Явлението се следи от няколко дни до седмица.

Този феномен е открит още при започване на предишния век и негов източник, както считат океанолозите, са микроскопичните динофитови водорасли, които интензивно се развъждат в крайбрежните води в топлите месеци на годината.

Голдстийн и екипът му са разкрили източника на това зарево и са разкрили механизма на пораждането му благодарение на високоскоростни камери и системи за наблюдаване на виталната активност на обособени кафези от тези еукариоти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР