Британски биолози установиха, че земните пчели (Bombus terrestris) са чувствителни

...
Британски биолози установиха, че земните пчели (Bombus terrestris) са чувствителни
Коментари Харесай

Пчелите се оказаха възприемчиви към електрическото поле


Британски биолози откриха, че земните пчели (Bombus terrestris) са чувствителни към електрическото поле. Изследване на тази тематика е оповестено в изданието PNAS, оповестява EurekAlert!

Електрорецепцията (чувствителност към електрическото поле) се следи при доста гръбначни животни. Сред тях са някои типове риби, земноводни и бозайници. Досега учените не са откривалиелектрорецепция при безгръбначни, към които се отнасят земните пчели.

Учените са тествали усещането на земните пчели към електрически полета в среда със изсъхнал въздух. Използвайки коничен източник с електрически заряд, далечен на към сантиметър от насекомото, биолозите разкрили, че власинките на пчелите реагират доста по-активно от антените.

Движението на космите, провокирано от електрическото поле, се оказало обвързвано с промените на невронната интензивност при животното. Такива процеси не били следени в тази ситуация с антените. Според учените това се изяснява с лекотата и сковаността на космите.

Строежът на космите и характерът на тяхното взаимоотношение с нервната система при другите типове инсекти са сходни. Това може да значи, че и други членестоноги са чувствителни към електрическото поле.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР