Британската валута загуби 5% от пазарната си оценка към зелените

...
Британската валута загуби 5% от пазарната си оценка към зелените
Коментари Харесай

Паундът се удави

Британската валута загуби 5% от пазарната си оценка към зелените пари и потъна до 1.1453 щ. $ за един паунд а 18 март, с което задмина даже низините, регистрирани след вота за BREXIT през 2016-а. Лирата стерлинг не е била толкоз евтина от 1985-а - годината, в която най-богатите страни в света подписаха Споразумението от Плаза за намаляване на щатския $ и за изплъзване на американското стопанство от криза.

Инвеститорите странят от британски активи откогато пандемията COVID-19 се настани на Острова, а беззъбият отговор на британския министър председател Борис Джонсън спрямо ограниченията, подхванати от други европейски страни, пресуши доверието в способността му да се оправи с рецесията. Другата причина за обезценяването на паунда е засиленото търсене на щатски долари в световен мащаб. Банките пък несъмнено бяха от неправилната страна на пазара в очакване британската валута да нарастне откакто страната излезе от Европейския съюз. Усреднената прогноза на анализатори, интервюирани от организация "Блумбърг ", беше за 1.30 щ. $ за един паунд до началото на юни.

Или, както обобщава Нийл Джоунс - началник на звеното за продажба на задгранична валута на финансови институции в Мидзухо банк " - "комбинацията от притока на средства към американския $ в ролята му на избавително леговище, всеобщите продажби на активи в световен проект и ликвидирането на дългите позиции след следващите избори във Англия натиснаха надолу паунда ".

Случващото се е пагубен дебют за новия ръководител на "Бенк ъф Инглънд " - Андрю Бейли, който на 15 март седна в креслото на предшественика си Марк Карни. В брифинг за репортерите на 18 март той даде обещание, че британската централна банка ще постави повече старания взаимно с финансовото министерство, с цел да минимизира вредите, нанесени от ковид върху стопанската система на Острова. Бейли увери, че следи доста деликатно протичащото се, за което няма еднопосочно пояснение. Но то ще бъде взето под внимание на формалното заседание на паричния комитет на "Бенк ъф Инглънд ", планувано за идната седмица.

В късните вечерни часове на 18 март паундът укрепна до 1.1560 щ. $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР