Британската рок група Ролинг Стоунс“ предупреди американския президент Доналд Тръмп,

...
Британската рок група Ролинг Стоунс“ предупреди американския президент Доналд Тръмп,
Коментари Харесай

„Ролинг Стоунс“ плашат Доналд Тръмп със съд

Британската рок група „ Ролинг Стоунс “ предизвести американския президент Доналд Тръмп, че ще бъде изправен пред правосъдни дейности, в случай че продължи да употребява песните им по време на акцията си. Според изказването на групата, юристите за музикантите, дружно с американската организация за авторско право Broadcast Music, Inc.  (BMI) работят за попречване на по-нататъшно нелегално потребление на композициите им, оповестява Би Би Си.

Миналата седмица по време на избирателен протест на Тръмп в Тълса, Оклахома, звучаха две песни на Мик Джагър и Кийт Ричардс - She`s A Rainbow и You Can`t Always Get What You Want („ Не може постоянно да получавате това, което желаете “). Същата ария беше употребена по време на предходната акция на Тръмп през 2016 година.

„ Ролинг Стоунс “ не поддържат Доналд Тръмп “, оповестиха още тогава в Туитър  музикантите.

 В последното изказване на групата се приказва за готовността да бъдат предприети следващи стъпки, с цел да се предотврати потреблението на песните на “Стоунс ” по време на акцията, откакто предходното им документално предизвестие за нарушение на авторски права е било пренебрегнато.

От името на „ Стоунс " и сдружението за авторски права BMI предизвести предизборния щаб на Тръмп, че потреблението на техни песни  без позволение е нелегално и ще докара до юридически дейности.

 През юни фамилията на рок музиканта Том Пети също насочи сходно документално предизвестие към щаба на Тръмп с искане за преустановяване на противозаконните дейности, откакто песента му I Won`t Back Down беше пусната на митинга в Тълса. В изказване, оповестено в Туитър, от фамилията на умрелия преди три години музикант обявиха, че Пети „ в никакъв случай не е желал песните му да бъде употребявани като част от акция на омразата “.

 Кампанията на 74-годишния Тръмп ще бъде в разгара си през идващите месеци до общите избори през ноември и - с изключение на " Ролинг Стоунс " и фамилията на Том Пети, още няколко десетки поп и рок звезди, или техните наследници, се пробват да накарат президента да зачита правата им и да не  използва тяхната музика без разрешението им. Което те няма да му дадат - и той го знае.

***

Популярните музиканти и политиците живеят в комплицирана симбиоза - едните имат потребност от звезди, с чиято помощ да събират по-големи тълпи на предизборните си манифестации, а другите - от нещо, против което да се бунтуват, изключително (в САЩ) през последните години. Докато има кандидат-президенти, употребяващи без позволение известни песни в акциите си, ще има ядосани изказвания и правосъдни каузи, заведени от актьори, които считат, че творчеството им е манипулирано с политически цели.

Първата предизборна акция на Доналд Тръмп през 2016 година ожесточи  разделянето сред двата лагера. Музиканти от всеки род - даже от кънтри реализатори, която обичайно се възприемат като по-консервативни - се изрекоха срещу политиката на републиканците и президента. Рок изпълнителите не са изключение.

 Пол Маккартни един път загатна, че „ Тръмп е отприщил грозната страна на Америка ". Боно от U2 назова Тръмп " евентуално най-лошата концепция, която в миналото се е случвала с Америка ". Роджър Уотърс го разгласи за " изцяло лишен от просвета ", " надълбоко безсърдечен " и " ненаситно самолюбив ".  Брус Спрингстийн го дефинира като " надълбоко повреден " и " рисков ".  Дейвид Кросби, който в никакъв случай не е крил  прогресивните си убеждения и рутинно подлага на критика президента както на сцената, по този начин и отвън нея, през 2017 година написа във връзка недоволство от почитател, че на концерт е приказвал за политика: " Ако си кукла на Тръмп… не идвай на моето шоу, гъз ".

 Някои рок реализатори, които не желаят имената и творчеството им да бъдат асоциирани с Доналд Тръмп или изобщо с политически събития — имат спомагателни учредения да не го харесват, откакто стартира да употребява песните им без позволение на манифестации и други събития. В този лист, който наподобява не стопира да пораства, са Нийл Йънг, “Ролинг Стоунс ”, “Куийн ”, “Гънс Н `Розес ”, Елтън Джон и R.Е.М.…

Ето  целият съвсем свеж лист с артистите (или техните наследници), оповестен от „ Нюзуийк “: 

Том Пети, Принс, Риана, Стивън Тайлър, Фарел, Уилямс, Нийл Йънг, Аксел Роуз, Джордж Харисън, Пол Маккартни, Лучано Павароти, Ди Снайдър, Елтън Джон, R.E.M., Адел, “Ролинг Стоунс ”, „ Куийн “, „ Ърт, Уинд енд Файър “, Боби Макферин, “Бон Джоуви ”, “Бостън ”, Брус Спрингстийн, “Токинг Хедс ”, Джо Уолш, Дон Хенли, “Деф Лепард ”, Карлос Сантана, Роджър Уотърс, “Рейдж Агейнст Дъ Машин ”… Ака не друго, то най-малко проличава, че Тръмп - или индивидът, който дава отговор за озвучането на акцията му - има добър усет. 

Има и музиканти, които поддържат актуалният американски президент: Джийн Симънс („ Кис “), Кание Уест, Кид Рок, Мийт Лоуф, Тет Нюджънт, Арън Картър и кънтри звездата Лорета Лин, Азалия Банкс и Йънг Дро… това са по-известните 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР