Британската полиция арестува основателя на Уиклийкс, Джулиан Асанж. Той е

...
Британската полиция арестува основателя на Уиклийкс, Джулиан Асанж. Той е
Коментари Харесай

Арестуваха основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж

Британската полиция арестува създателя на Уиклийкс, Джулиан Асанж. Той е арестуван в офис в централната част на Лондон, съобщи РИА Новости.

 © БГНЕС
47-годишният Джулиан Асанж бе задържан от чиновници на лондонската полиция в еквадорското посолство по заповед, издадена от Уестминстърския магистратски съд на 29 юни 2012 година за това, че не се е явил в съда.

Както съобщи президентът на Еквадор, страната е решила да му откаже леговище. През последните години създателят на Уикилийкс живееше в посолството на тази страна.

Асанж закупи популярност след редица изявления, в това число за американските военни интервенции в Афганистан и Ирак и за изискванията на задържане в лагера в Гуантанамо.

През 2010 година създателят на Уикилийкс отпътува за Швеция, където възнамеряваше да получи отбрана. Впоследствие той беше упрекнат в полови закононарушения, отговорността за която Асанж отхвърля.

Шведският съд го включи в интернационален лист, след което бе арестуван в Лондон, само че освободен под гаранция. От 2012 година Асанж се крие в еквадорското посолство в английската столица.

Порталът Уикилийкс на 5 април, цитирайки почитан източник в Еквадор, заяви, че в идващите " часове или дни " Асанж ще бъде изпъден от посолството. Като предлог може да бъде употребен корупционен скандал с офшорни документи, свързани с президента на Еквадор, заяви уеб страницата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР