Британската парламентарната система е счупена и в резултат на това

...
Британската парламентарната система е счупена и в резултат на това
Коментари Харесай

Стърджън: Британската парламентарната система е счупена

Британската парламентарната система е счупена и вследствие на това Шотландия би трябвало да направи своя личен избор за бъдещето си, разяснява водачът на Шотландската национална партия (SNP) Никола Стърджън, представена от " Ройтерс ".

" Последните три години демонстрираха, без никакво подозрение, че за Шотландия системата на Уестминстър (британският парламент) е счупена ", изяснява първият министър на Шотландия.

" Работата ни в този момент е да получим поддръжка за самостоятелност. И да се уверим, че нито едно държавно управление на Уестминстър в никакъв случай да не може да застане на пътя на правото на Шотландия да избира ", добавя тя.

Плановете на шотландския първи министър Никола Стърджън да води страната си към самостоятелност от Обединеното кралство са комплицирани от Брекзит, само че ураганът в центъра на английската политика може към момента да форсира нейната идея, написа Елизабет О`Лийри за " Ройтерс ".

Брекзит наруши английската политика не на последно място, тъй като, до момента в който Англия като цяло гласоподава за овакантяване на Европейския съюз на референдум за 2016 година, популацията на две от страните, Шотландия и Северна Ирландия - гласоподаваха за оставане.

Оттогава английското държавно управление се свързва с несполучливи опити да завоюва утвърждението на Народното събрание за подписване на съглашение за овакантяване на Европейски Съюз и в този момент не е ясно по кое време, по какъв начин и даже дали ще успее да го направи.

" Провалът на Брекзит още повече подкопа доверието в английската политическа система ", разяснява Майкъл Кийтинг, професор по политика в Университета в Абърдийн. " Но в Шотландия има значение, тъй като тази опция е опцията за самостоятелност ".

На референдум през 2014 година шотландците отхвърлят да изоставен своя 300-годишен съюз с Англия и Уелс с 55 на 45%.

Стърджън твърди, че променените условия с Брекзит значат, че шотландците към този момент заслужават нов избор, обвинявайки Обединеното кралство в игнорирането на възгледите на Шотландия за формата на икономическите връзки след Европейски Съюз.

Премиерът Тереза Мей, твърди, че мненията на Шотландия са чути. Но желанието за самостоятелна комерсиална политика след овакантяване на Европейски Съюз е надалеч от желанията на Стърджън за " по-мек " Брекзит, който най-малко ще резервира Англия на единния пазар на Европейски Съюз.

Сега мнозина виждат най-големите шансове за самостоятелност на Шотландия, в случай че актуалните диалози сред консерваторите и главната опозиционна партия на труда не съумеят да реализират компромис за бъдещите връзки с Европейски Съюз.

Това може да докара до предварителни избори - изследвания сочат, че лейбъристите могат да завоюват, само че без задоволително гласове, с цел да ръководят независимо, което дава водеща роля на шотландската национална партия на Стърджън (SNP).

" Нещото, на което SNP се надява на първо място е, че това държавно управление ще падне, ще се проведат общи избори, а от тези общи избори ще получим държавно управление на малцинството, в което те имат властта ", разяснява Джон Къртис, професор по политика в Университета Стратклайд в Глазгоу.

Високопоставен източник в SNP разяснява, че Джеръми Корбин маневрира за общи избори. " Като не поддържа договорка за Брекзит, той счита, че може да наложи национални избори и това е по-голяма премия ", добавя източникът. Този резултат е удобен и за SNP.

От 2014 година поддръжката за отделянето е останала на 45%. Но анкета на YouGov в събота открива поддръжка от 49%, откакто тази седмица Sturgeon очерта проектите си.

Най-добрият залог на SNP е конференция в Единбург този уикенд, е да увеличи публичната поддръжка за отделянето, като към този момент е в ход акция на ниско равнище.

Тази седмица Стърджън дефинира прелиминарен период за ново гласоподаване до края на идната година, само че изключва противозаконен референдум, тъй че изборите през 2021 година за парламент на Шотландия, евентуално ще се трансфорат в всекидневен избор за самостоятелност.

Кийт Браун, заместник-председател на SNP, разяснява пред " Ройтерс ", че хаосът в Лондон оказва помощ да се убедят шотландците, че независимостта е доста по-малко " страшна " опция, в сравнение с през 2014 година

Но добавя, че Обединеното кралство в това време по нехайство дава значими поучения за нуждата да се търси консенсус: " Подобно на карта с противопехотните мини, Май ни сподели къде да не стъпваме ", добавя той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР