Британската опозиция поиска от премиера Тереза Мей да признае Палестина

...
Британската опозиция поиска от премиера Тереза Мей да признае Палестина
Коментари Харесай

Да признаем Палестина за държава, призова британската опозиция 100 г. след Балфурската декларация

Британската съпротива изиска от премиера Тереза Мей да признае Палестина за страна часове преди да бъде хазаин на публична вечеря с израелския министър председател Бенямин Нетаняху по отношение на отбелязването на 100 година от Балфурската декларация, оповестяват международни организации.

На тази дата през 1917 година тогавашният външен министър на Англия Артър Балфур декларира в писмо, че английското държавно управление поддържа еврейски дом в Палестина . Писмото е до водача на английската еврейска общественост лорд Уолтър Ротшилд.

#OnThisDay in 1917, UK Foreign Secretary Arthur Balfour, in a letter, declared the British govt's support for a Jewish homeland in Palestine pic.twitter.com/zjCFUBpV4P
— AFP news agency (@AFP) November 2, 2017

Емили Торнбери, външен министър в сянка от Лейбъристката партия, счита, че годишнината е добър мотив Англия публично да признае Палестина за страна.

За мен наподобява вярно да бъдеш същински другар и с двете страни, би трябвало да признаете законните права и на двете страни, счита тя.

 Палестина изиска от Лондон обществено да се извини за Балфурската декларация
Палестина изиска от Лондон обществено да се извини за Балфурската декларация

Призивът на Хамдала идва преди отбелязването на 100 година от приемането й

Торнбери ще съставлява лейбъристите на вечерята , откакто партийният водач Джереми Корбин разгласи, че няма да участва. Тържествената вечеря се провежда от лорд Джейкъб Ротшилд и Родерик Балфур - представители на семействата Ротшилд и Балфур.

" Правителството на консерваторите разгласи, че ще признае палестинската страна, само че не сподели по кое време ще го направи ", разясни Емили Торнбери.

 Снимка 321434
Източник:

И ние споделяме, да го създадем на 100-годишнината от Балфурската декларация. Трябва да признаем Палестина. Ако това държавното управление не е квалифицирано да признае палестинска страна, идващото държавно управление на лейбъристите ще го направи, безапелационен е лейбъристът.

Министърът на външните работи в сянка не единственият народен представител, който мисли, че е време да се признае Палестина за страна.

Либералдемократът Том Брейк съобщи, че палестинците заслужават толкоз страна, колкото и израелците.

 Палестинците: Лондон отхвърли да се извини за Балфурската декларация
Палестинците: Лондон отхвърли да се извини за Балфурската декларация

Възнамеряват да съдят Англия

Според него признаването на Палестина за страна е " вярното нещо, което би трябвало да се направи при тези условия ".

По думите на Брейк палестинците са подведени и за тях " няма нищо за празнуване ".

Нетаняху дойде в Лондон още в сряда. Той ще организира срещи с премиера на Англия Тереза Мей и с външния министър Борис Джонсън преди вечерята.

Нетаняху е на петдневна аудиенция във Англия.

Миналата година английските депутати приканиха държавното управление да уважи всички аспекти от декларацията от 1917 година

Ние сме горди с пионерската си роля за основаването на страната Израел, ще каже Мей на вечерята, осведоми Агенция Франс Прес, базирайки се на част от речта й, оповестена от " Дайнинг стрийт ".

Тя ще се разгласи и против възходящия антисемитизъм.

Мирно съглашение би трябвало да се основава на решението за две страни, ще подчертае Мей.

Палестинците споделят, че Балфурската декларация е покруса. Не беше покруса. Трагедия е техният отвод да я одобряват 100 година по-късно. Надявам се да си трансформират позицията, тъй като в случай че го създадат, най-сетне можем да пристъпим към реализиране на мир сред двата народа, съобщи Нетаняху преди да отпътува за Англия.

Израел става страна през 1948 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР