Британската модна дизайнерка Вивиан Уестууд почина на 81-годишна възраст, съобщиха

...
Британската модна дизайнерка Вивиан Уестууд почина на 81-годишна възраст, съобщиха
Коментари Харесай

Отиде си майката на пънка във висшата мода Вивиан Уестууд


Британската фешън дизайнерка Вивиан Уестууд умря на 81-годишна възраст, оповестиха с публично изказване от нейната фешън къща. Тъжната вест е оповестена и в профила на стилистката в Инстаграм. Ексцентричната дама е издъхнала в дома си в Южен Лондон, заобиколена от своите близки, само че съответната причина за гибелта й не е огласена.

„ Вивиан Уестууд умря спокойно през днешния ден в обкръжението на своето семейство в Клапхем, Южен Лондон. Светът се нуждае от такива персони като Вивиан, с цел да се промени към по-добро “, споделя се в публикувания текст.

„ Ще продължа с Вивиан в сърцето. Работихме дружно до края и тя ми даде толкоз доста. Благодаря ти, обичана “, написа брачният партньор на дизайнерката Андреас Кронталер.

Вивиан Уестууд е считана за създателка на пънк стила във висшата мода. Тя е родена на 8 април 1941 година в непретенциозно семейство в село в графство Чешир, Северозападна Англия, и приключва гимназия в близкия град Дарбишър. През 1958 година се мести с родителите си в Лондон, където получава художествена подготовка в влиятелните учебни заведения „ Хароу “ и „ Трент парк “. През 1970 година Вивиан стартира да се занимава с фешън дизайн и създава стила на костюмите на пънк групата Sex Pistols, чийто управител е тогавашният й сътрудник Малкълм МакЛарън. Това й носи международна популярност. Творенията й са предизвикателни, ексцентрични, в непокорен дух, каквато е и тя самата в обществените си изяви. Стилистката употребява облеклата, с цел да шокира, нервира и предизвика реакция, само че също по този начин и с цел да въодушевява промени. Тя постанова блузоните от мохер, плетени на огромни игли – толкоз хлабави, че се вижда през тях, тениските, нарязани и надраскани на ръка, тоалетите с шевове и етикети от външната страна, демонстриращи структурата на творбата.

След раздялата с МакЛарън Вивиан известно време живее в общинско жилище като обществено слаба и става активистка на разнообразни хуманни дела: за разоръжаване, за запазване на околната среда и така нататък През 1981 година основава личен бранд за облекло.

Уестууд става втората жена моделиер във Англия, след Мери Куонт, която е представяла свои сбирки в Париж. През 1992 година дизайнерката получава от кралица Елизабет II купата дама офицер на Ордена на Британската империя, а през 2006-а – дама командор на същия медал. Тя е считана за една от най-влиятелните персони в модата на XX и XXI век. Три пъти е обявявана за най-хубав фешън дизайнер на Англия (1990, 1991, 2006). Уестууд е самостоятелен дизайнер и зад тила й не стоят корпорации. Неин принцип е да се купуват по-малко, само че по-качествени неща.

Стилистката има двама синове. Бен (1963) от първия й брак с Дерек Уестууд, е сексуален фотограф, а Джоузеф (1967) от връзката й с МакЛарън е създател на известната марка долни дрехи Agent Provocateur. През 1992 година Вивиан се омъжва за австриеца Андреас Кронталер – неин студент по фешън дизайн, който е с цели 25 години по-млад от нея. Уестууд бе разпален градинар и вегетарианка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР