Британската министър-председателка Тереза Мей започва днес консултации с европейските лидери.

...
Британската министър-председателка Тереза Мей започва днес консултации с европейските лидери.
Коментари Харесай

Тереза Мей в ЕС да иска отстъпки. Юнкер не вижда възможност за предоговаряне на споразумението с Лондон


Британската министър-председателка Тереза Мей стартира през днешния ден съвещания с европейските водачи. Тя ще се опита да получи от тях спомагателни уверения за съглашението за Брекзит и евентуално ще приказва за отстъпки, с които да убеди Британския парламент да го поддържа, съобщи Франс прес.

От Брюксел обаче са безапелационни - предоговаряне е невероятно. Няма никакво пространство за предоговаряне на съглашението за отдръпването на Англия от Европейски Съюз, съобщи през днешния ден пред Европейския парламент в Страсбург ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Вчера Мей отсрочи за неопределен срок гласуването на съглашението в Камарата на общините, защото бе съвсем несъмнено, че депутатите ще го отхвърлят.

Мей ще беседва сутринта с холандския си сътрудник Марк Рюте в Хага и по-късно ще отиде в Берлин за среща с немската канцлерка Ангела Меркел.

Министър-председателката има лимитирано поле за маневриране, отбелязва Агенция Франс Прес. От една страна тя се сблъска с неотстъпчивостта на 27-те страни от Европейския съюз, чиито водачи отхвърлиха да водят нови договаряния по съглашението, реализирано през ноември след 17 месеца договаряния. От друга страна Мей е изправена пред съпротивата в Камарата на общините, където и депутати от болшинството, и от малцинството упорстват текстът да бъде предоговорен в прекомерно оспорваната част за защитния механизъм за Северна Ирландия, с цел да се избегне физическа граница с Република Ирландия.

В Брюксел ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск насрочи в четвъртък среща на върха, отдадена на Брекзит, с цел да се даде отговор на английските терзания. " Готови сме да дискутираме, с цел да улесним английската ратификация ", съобщи Туск. " Но няма да предоговаряме съглашението, в това число защитния механизъм ", добави той.

Според специалисти Мей ще се опита да издейства отстъпки в политическата декларация, а не в самото съглашение. Политическата декларация не е юридически обвързваща. Тя обрисува бъдещите връзки след раздялата и беше утвърдена от Брюксел и Лондон по едно и също време със съглашението за Брекзит, което е юридически обвързващо, припомня Агенция Франс Прес.

Юнкер съобщи в Европарламента, че е слисан от събитията в последните часове - поръчките на английския министър председател Тереза Мей, че ще се опита да предоговори изискванията. В края на ноември постигнахме съглашение с английското държавно управление. Ще беседвам тази вечер с премиера Мей, добави Юнкер.

Сделката, която постигнахме, е най-хубавата и само вероятната. Няма никакво пространство за предоговаряне. Има място за обяснения и тълкувания, само че без преразглеждането на текста, това би трябвало да бъде ясно на всички, сподели Юнкер.

Той означи, че огромният проблем е така наречен " защитна мрежа " сред Ирландия и Северна Ирландия. Решени сме да създадем всичко допустимо тази мярка да не бъде прилагана, само че е належащо да я предвидим, разясни Юнкер.

Снощи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще включи в дневния ред на съвещанието на европейските държавни и държавни ръководители тази седмица точка, отдадена на въпроса с напускането на Англия. Няма да предоговаряме съглашението, в това число за " защитната мрежа ", само че сме подготвени да обсъдим с какво можем да улесним утвърждението на контракта от английска страна, добави Туск.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР