Британската министър-председателка Тереза Мей обвини днес бившия премиер лейбърист Тони

...
Британската министър-председателка Тереза Мей обвини днес бившия премиер лейбърист Тони
Коментари Харесай

Тони Блеър и Тереза Мей влязоха в остър публичен спор за Брекзита

Британската министър-председателка Тереза Мей упрекна през днешния ден някогашния министър председател лейбърист Тони Блеър, че се пробва да подкопае Брекзита, призовавайки за втори референдум, а Блеър от своя страна я упрекна, че е "безотговорна ", съобщи Франс прес. "Да отиде Тони Блеър в Брюксел и да се пробва да подкопае нашите договаряния, призовавайки за втори референдум, това е огорчение към поста, който е заемал и към народа, на който е служил ", яростно акцентира Тереза Мей в изказване, изпратено нощес до медиите.

"Ние не можем, както той би сторил, да абдикираме от отговорността за такова решение ", добавя министър-председателката, която неведнъж е отхвърляла опцията за нов референдум за Брекзита, подкрепяна от доста опозиционни партии, част от лейбъристите и разнообразни видни персони.

"Безотговорно е това да се опитваш да убедиш принудително депутатите да одобряват съглашение, което намират за несъмнено неприятно, заплашвайки с овакантяване на Европейския съюз без съглашение, в случай че те не следват линията ", отвърна Тони Блеър в Туитъра на неговата група за размисъл, Тони блеър инститют (Tony Blair Institute).

Според Блеър нито Народното събрание, нито народът ще се обединят зад съглашението на министър-председателката. Той предлага Народното събрание да гласоподава по разнообразни варианти, измежду които и контрактуваното от Тереза Мей съглашение. "Ако (депутатите) не могат да реализират единодушие, разумно е още веднъж да се даде думата на народа ", аргументира се Тони Блеър.

Според някои английски медии неколцина членове на държавното управление, измежду които вторият човек в кабинета, канцлерът на херцогство Ланкастър Дейвид Лидингтън, работят подмолно за втори референдум. Началникът на кабинета на Мей, Гавин Баруел,опроверга през днешния ден в Туитър тези клюки, до момента в който Дейвид Лидингтън напомни изказването си в Народното събрание във вторник, когато съобщи, че резултатът от втори референдум "със сигурност би бил източник за разделения и не би могъл да подсигурява финален завършек на дебата ".

Министърът на външните работи Джереми Хънт също предизвести за заплаха от разделения при възможен втори референдум през днешния ден в изявление за в. "Сънди таймс ".

Той загатна също по този начин, че е доста заинтригуван от премиерския пост, откакто Тереза Мей разгласи, че ще напусне преди идващите парламентарни избори, планувани за 2022 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР