Британската министър-председателка Тереза Мей даде знак, че ще обмисли удължаване

...
Британската министър-председателка Тереза Мей даде знак, че ще обмисли удължаване
Коментари Харесай

Мей заговори за по-дълъг преходен период след Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей даде знак, че ще обмисли удължение на така наречен временен интервал " с няколко месеца " откакто Англия напусне Европейския съюз, ход, който съгласно критиците й е изменничество на Брекзита, съобщи Ройтерс.

По-малко от 6 месеца преди Обединеното кралство да напусне Европейски Съюз в най-мащабната смяна на политика през последните 40 години, договарянията за Брекзит замряха поради това по какъв начин да се действа с единствената сухопътна граница сред английската провинция Северна Ирландия и република Ирландия.

На среща на високо ниво в Брюксел, до момента в който настроението беше по-приповдигнато към желанието за договорка, улесняваща напускането на Англия, няколко водачи и дипломати споделиха, че Мей не е предложила нещо ново, с цел да се провокира пробив, необходим за напредване напред.

Проблемът се върти към така наречен възвратна блокировка, един тип застрахователна мярка, която да подсигурява, че няма да има връщане към твърда граница на остров Ирландия, някогашен фокус на еретически напрежения, в случай че комерсиално съглашение не бъде подписано в точния момент. -->

Удължаването на преходния интервал може да значи, че в случай че бъдещото партньорство не е готово , тази блокировка, която до момента беше изцяло неприемлива за английската страна, не би трябвало да се задейства.

Но даже удължаването няма да е избавление от настояването на Европейски Съюз, че такава блокировка би трябвало да бъде контрактувана, с цел да се обезпечи договорката.
" Друга концепция, която се появи и на този стадий е единствено концепция, е да се сътвори опция за удължение на интервала на използване с няколко месеца, и това в действителност ще са единствено няколко месеца ", сподели Мей пред кореспонденти през втория ден от срещата на високо ниво. " Но въпросът е, че надали ще се стигне до това, тъй като работим, с цел да подсигуряваме, че ще реализираме това бъдещо партньорство до края на декември 2020 година "

Същевременно, представител на френското президентство съобщи, че Париж не изключва допустимо удължение на преходния интервал след Брекзит, в случай че това ще помогне за прогрес на договарянията с Лондон, само че всяко продължение може да стане при избрани условия, съобщи Ройтерс.

Представителят на Елисейския замък уточни, че " това е една от опциите. Тя не е нито твърдо предложение на 27-те от Европейски Съюз, нито е публично поискана от Англия ".
" Това е нещо, което не трябва да изключваме. Ако поемем в тази посока, това би трябвало да бъде съпроводено с избран брой условия ", означи източникът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР