Британската лита поскъпва с над 1% спрямо американския долар и

...
Британската лита поскъпва с над 1% спрямо американския долар и
Коментари Харесай

Ръст на паунда с над 1% след подновени надежди за постигане на Брекзит сделка

Британската лита нараства с над 1% по отношение на американския $ и еврото, откакто в неделя Обединеното кралство и Европейски Съюз се съгласиха да продължат Брекзит договарянията, а по-рано в понеделник основният европейски договарящ Мишел Барние означи, че към момента е допустимо да се реализира комерсиално съглашение преди края на предходния интервал на 31-ви декември.

В неделя английският министър председател Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е английски политик - роден на 19 юни 1964 година в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е и ръководителят на ЕЛ Урсула фон дер Лайен  Урсула фон дер Лайен Урсула фон дер Лайен – немски доктор и политик (по татко Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е организираха телефонен диалог и се споразумяха, че би трябвало да се извърви „ още една изключителна миля ", с цел да се откри компромис за реализиране на двустранна комерсиална договорка.

Това беше последвано от изявление в понеделник на основния европейски договарящ Мишел Барние пред непрекъснатите представители на Европейски Съюз в Брюксел, в което той означи, че продължава да има другия по няколко противоречиви въпроса, само че изрази вяра, че към момента е допустимо постигането на комерсиална Брекзит договорка.

Инвеститорите реагираха с оптимизъм на тези информации, което докара до внезапно повишаване на английската лира при започване на днешната търговия след сериозния напън, на който беше подложен паунда в края на предходната работна седмица.

Паундът нараства с 1,3% към 1,3400 щатски $, заличавайки петъчен спад до близо едномесечно дъно от 1,3135 $, осведоми БНР.

Допълнителна поддръжка за натиска върху американския $ оказва и възобновения инвеститорски риск вкус на световните финансови пазари предвид на напредъка на фронта на Covid имунизациите. Съединени американски щати към този момент започнаха първите доставки на имунизацията против Covid-19 на фирмите Pfizer и BioNTech до другите елементи на страната. Това още веднъж подхрани очакванията за по-бързо икономическо възобновяване от икономическата рецесия, породена от коронавирусната пандемия.

Индексът на $ по отношение на кошница от останалите съществени валути се намалява в понеделник с 0,46% към 90,56 пункта, търгувайки се близо до най-ниското равнище април 2018 година насам към 90,48 пункта, което беше достигнато при започване на месеца. (на 4-ти декември).

Британската лира нараства внезапно и по отношение на еврото предвид на възобновени очаквания за реализиране на комерсиална Брекзит договорка преди края на годината. Еврото поевтинява с малко над 1% към 0,9060 паунда, откакто в петък единната европейска валута удари близо тримесечен връх от 0,9230 английски лири.

В същото време общият напън от продажби на зелените пари способства за внимателно повишаване на еврото с 0,3% към 1,2160 $, отправяйки още веднъж взор към върха от 4-ти декември към 1,2177 $ - най-високо равнище за единната валута от април 2018 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР