Британската кралска династия Уиндзор дължи името си на… враждебността към

...
Британската кралска династия Уиндзор дължи името си на… враждебността към
Коментари Харесай

Как Сакс-Кобург и Гота станаха Уиндзор: увлекателната история на британската кралска династия

Британската кралска династия Уиндзор дължи името си на… враждебността към Германия.

Защото таман антигерманските страсти дават импулса за възникването на династията Уиндзор.
Докато Уиндзорският палат има зад тила си хилядолетна история, кралският двор Уиндзор съществува едвам от 100 години - на 17 юли 1917 крал Джорд V просто преименува династията.

Дотогава английските крале се водят Сакс-Кобург и Гота - едно име, което е прекомерно немско, когато воюваш против Германия...

По това време на западния фронт гинат милиони английски, френски и немски бойци, а в Лондон кралят е изложен на все по-остри нападки.

През март 1917 столицата става обект на въздушно нахлуване, в което взе участие и немският бомбардировач „ Гота Г. IV. ".

Хората са шокирани от обстоятелството, че над Лондон хвърля бомби таман аероплан, който носи същото име като краля на страната.

Успоредно с това през март 1917 съветското царство се разпада с гръм и тропот.

След Февруарската гражданска война цар Николай II, братовчед на крал Джордж V, е заставен да абдикира.

Джордж в началото му предлага леговище, само че след това отдръпва предлагането, тъй като се притеснява, че в страната ще се надигнат протести.

Така царското семейство Романови е изпратено в Сибир и по-късно избито.
 Крал Джорд V и цар Николай II Крал Джорд V и цар Николай II
Тъкмо в този исторически подтекст Джордж V взема решение да прекъсне всички връзки с Германия. Частният секретар на двора, лорд Стамфордхам, предлага гениално решение: династията да се прекръсти. Така освен Джордж V, само че и всички негови английски родственици се отхвърлят от немските си благороднически трофеи и одобряват английски фамилни имена. С този ход кралят печели превъзходство над критиците си - и най-много над премиера Дейвид Лойд Джордж, който пренебрежително го наричал „ моя дребен немски приятел”.
 Крал Джорд V със брачната половинка Мери Тек Крал Джорд V със брачната половинка Мери Тек
Германските корени на английските престолонаследници потеглят от кралица Виктория, която ръководи империята сред 1837 и 1901 година. Самата тя е директна наследничка на крал Джордж I, който в началото е курфюрст на Хановер, а през 1714 сяда и на английския престол, като по този метод немската династия на Велфите получава английската корона.

Кралица Виктория се омъжва за принц Алберт Сакс-Кобург и Гота и по този начин поставя основите на новата династия.

Нека да напомним, че и българският цар Фердинанд и неговите потомци, в това число Симеон Сакскобургготски, произлизат от същата немска княжеска фамилия.
 Кралица Виктория и принц Алберт Сакс-Кобург и Гота Кралица Виктория и принц Алберт Сакс-Кобург и Гота
Със промяната на името Джордж V съумява да укрепи трона си и оцелява даже в хаоса на международната икономическа рецесия. Когато обаче през 1936 короната поема синът му Едуард VIII, ерата на непоклатимост ненадейно завършва. Едуард е бонвиван - и има по-скоро очарованието на плейбой, в сравнение с властното наличие на крал. Царуването му не трае дълго. По-малко от година след коронацията си Едуард абдикира поради любовната си връзка с американската актриса Уолис Симпсън. И докарва Уиндзорите до същинска рецесия.
 Едуард VIII Едуард VIII
На помощ се притича дребният му брат, който под името Джордж VI направлява английския транспортен съд през бурните води на Втората международна война. Той и брачната половинка му кралица Елизабет (по-късно наричана „ кралицата-майка”) с делата си дават образец за безкористност, възприятие за дълг и резистентност. Освен това тяхното семейство живее в естетика и дава отговор на стремежи облик за сплотена и задружна кралска фамилия. Така поражда рецептата за триумф на Уиндзорите, която работи и до през днешния ден.
 Джордж VI се възкачва на престола, дребната Елизабет II също е там Джордж VI се възкачва на престола, дребната Елизабет II също е там
През 1952 година Елизабет II поема короната от татко си. И към този момент 65 години е поръчител за стабилността и непоклатимостта на английската монархия.

Елизабет II залага изключително на концепцията за сплотеното и почтено кралско семейство - и по тази причина брачните проблеми на престолонаследника Чарлс и Уелската принцеса Даяна несъмнено не са ѝ по усета. 1992 е изключително неприятна година за кралицата: принцеса Ан и Марк Филипс се развеждат, принц Андрю напуща жена си Сара („ Фърги”) Фъргюсън, а принц Чарлс и Даяна публично се разделят, като на бял свят излизат нелицеприятни обстоятелства от разрушения им брак.
 Кралица Елизабет II и принц Филип Кралица Елизабет II и принц Филип
През 1997 година принцеса Даяна, „ кралицата на сърцата”, умира при автомобилна злополука. Оттогава насам вниманието на обществеността е ориентирано основно към нейните синове Хари и Уилям. Уилям е номер две в листата на престолонаследниците - и дълго време един от най-желаните ергени в света. По време на следването си се среща с Кейт Мидълтън, а любовната им връзка се трансформира в същински магнит за медиите.
 Чарлз и Даяна Чарлз и Даяна
През 2011 година те най-сетне подаряват публиката с така дълго чаканата кралска женитба. Близо два милиарда души наблюдават церемонията по малкия екран и в интернет. Кейт има афинитет към модата, което внася прохлада и грациозност в застарялата монархическа институция.
 Кейт Мидълтън, Уилям и децата Джордж и Шарлот Кейт Мидълтън, Уилям и децата Джордж и Шарлот
А почитателите на кралското семейство трансферират възхищението си и върху двете деца на Кейт и Уилям - Джордж и Шарлот.

Автор: Юлия Хиц
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР