Британската компания за туристически пътувания Rickshaw Travel, която предлага пътешествия

...
Британската компания за туристически пътувания Rickshaw Travel, която предлага пътешествия
Коментари Харесай

Страните, в които разнообразието е всичко

Британската компания за туристически пътувания Rickshaw Travel, която предлага пътешествия в целия свят, сформира Индекс на многообразието, по който пътешестващите да могат да преценяват къде смесицата от общности, езици, култури, религии, кулинарни обичаи и свободи е най-голяма.

" Докато прекосяваме земното кълбо всяка последваща страна е друга от миналата и точно това прави този огромен свят толкоз прелестен. Всяка страна има лична история и просвета, а това въздейства на всичко - от храната до музиката и архитектурата ", разясняват туристическите специалисти. Според тях е още по-вълнуващо, когато самобитността на съответната страна се дължи на комбинация от разнообразни общности и културни въздействия - да вземем за пример Канада е микс от северноамерикански и френски въздействия, а Куба - на карибска, латиноамериканска и испанска просвета.

Индексът е формиран въз основата на четири групи индикатори - културно разнообразие, религиозно разнообразие, политически плурализъм и независимост на изразяването. Отчетени са данните за броя на говоримите езици в страната, броят на имигрантите, броя на религиозните общности, на политическите партии, равнището на религиозна независимост, уважението към правата на ЛГБТИ общността, равнището на персоналната независимост на жителите, неналичието на дискриминация по който и да е от тези признаци. Използвани са данни от интернационалните обществени източници.

Според класацията България е на 75-то място измежду общо 125 включени страни. Сред страните - членки на Европейски Съюз, по-назад е Гърция - 77-мо място, Словакия - 89-то, Полша - 103-то, Румъния - 104-то.

На първо място, изненадващо, е Бенин. Малката страна в Западна Африка, известна като татковина на вуду религията, е място, на което се приказват 56 разнообразни езика. Според изследване на Харвардския университет това е и една от най-разнообразните етнически страни - тук живеят представители на 42 африкански етнически групи, а в отчета на института Пю за религиозното разнообразие е сложена на десето място в света.

Ето първите 10 от листата на Rickshaw Travel.

1. Бенин
2. Белгия
3. Суринам
4. Бразилия
5. Мозамбик
6. Кот д`Ивоар
7. Канада
8. Швейцария
9. Южна Африка
10. Естония

Пълният лист и детайлности за методологията могат да се видят тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР