Британската история се превърна в бойно поле на Брекзита. Решението

...
Британската история се превърна в бойно поле на Брекзита. Решението
Коментари Харесай

Остров или европейска държава? Съперничещи си възгледи за Великобритания оформят Брекзит

Британската история се трансформира в полесражение на Брекзита.

Решението на английските гласоподаватели преди три години да излязат от Европейския съюз беше подхранвано от схващането, че Англия по принцип е отделена от континенталните си съседи - остров-държава, а не европейска мощ.

Подкрепящият Брекзит закостенял народен представител Джейкъб Рийс-Мог съпоставя Брекзит с историческите английски военни победи на континента, като споделя, че " това е Ватерло, това е Аженкур, това е Креси ". Лидерът на Партията на Брекзита Найджъл Фараж възпламенява тълпите със сирени за въздушна паника и музика от трилъра за Втората международна война " Голямото бягство ".

Подобни патриотични послания провокират мощни усеща в епохата на засилващ се шовинизъм. Противопоставящи се на Брекзита политици и историци обаче споделят, че този мироглед е прекомерно опростенчески и може в последна сметка да направи Англия по-слаба, а не по-силна.

Бившият английски министър-председател Гордън Браун съобщи в неделя във в. " Обзървър ", че поради една " разрушителна, популистка, националистическа идеология " Англия " върви в дрямка към забвение ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР