Британската инженерна компания Rolls-Royce ще разработи и инсталира мини ядрен

...
Британската инженерна компания Rolls-Royce ще разработи и инсталира мини ядрен
Коментари Харесай

Rolls-Royce ще разработи и инсталира мини ядрен реактор до 2029 година

Британската инженерна компания Rolls-Royce ще създаде и конфигурира мини нуклеарен реактор до 2029 година, осведоми BBC.

Главният механически шеф на компанията Пол Стейн изясни преимуществата на плана. По думите му главното предимство на компанията е в потреблението на направени елементи, при които се употребяват цифрови способи на заваряване и роботизирано комплектоване. Друг плюс е, че по-късно тези съставни елементи ще се доставят и събират непосредствено на площадката на бъдещата мини централа, което ще докара до спестовност на разноските за строителство, а от там и до по-ниска цена на електрическата енергия.

Според анализатори обаче възможното понижение на разноските при строителството може да се окаже пресилено.
 Англия влага в плана на Rolls-Royce за нов вид нуклеарен реактор
Англия влага в плана на Rolls-Royce за нов вид нуклеарен реактор

Компанията подсигурява енергийна сигурност и непрекъснати приходи за стопанската система на Острова

Според Пол Дорфман от Университетския лицей в Лондон потреблението на тези способи може да докара до появяването на недостатъци. Тези недостатъци могат да бъдат общи за цялата линия, което от своя страна би довело до повишаване на целия план.

Дорфман, който е старши теоретичен помощник в UCL Energy Institute към упоменатото просветително заведение, е на мнение, че ще бъде по-рентабилно да се конфигурира един реактор с мощ 1 200 мегавата, в сравнение с дузина реактори с мощ от по 100 мегавата.

Rolls-Royce, ĸoятo ceгa пpoизвeждa peaĸтивни и дизeлoви двигaтeли вмecтo aвтoмoбили, управлява консорциум за проектирането на нов тип нуклеарен реактор. През месец ноември предходната година Британската организация за научни проучвания и нововъведения (UKRI) отпусна средства на Rolls-Royce за създаването на новия вид нуклеарни мощности. Средствата от UKRI са по първичното финансиране на обединяването.

Въпреки мнението на Дорфман, плановете на консорциума сочат, че програмата за дребни модулни реактори (ММР) може да обезпечи 100 милиарда паунда на стопанската система на Обединеното кралство и да открие световен експортен пазар.

Иначе разноските за построяването на централа с един дребен модулен реактор възлизат на към 1,8 милиарда паунда, като всяка централа ще може да работи към 60 години и да обезпечава 440 мегавата електрическа енергия.

Според управлението на консорциума възможното създаване на парк от 16 дребни модулни реактора, основан до 2050 година, може да сътвори 40 000 нови работни места, да добави 52 милиарда паунда към стопанската система на Англия и да има стойност на износа от 250 милиарда паунда.
 Rolls-Royce предлага да построи дребна нуклеарна централа в Австралия
Rolls-Royce предлага да построи дребна нуклеарна централа в Австралия

Ядрената енергетика в страната е неразрешена

В началото на месец август 2019 година от Rolls-Royce също по този начин предложиха да изградят централа с дребни модулни реактори в Австралия, където по принцип нуклеарната енергетика е неразрешена с мораториум. Предложената на държавното управление на страната ценa възлизa нa 1,5 милиapдa пayндa, или 2,7 милиapдa дoлapa.

Според инженерната компания сходен план може да помогне доста на страната континент за справяне със сериозните проблеми с електрозахранването. " Koмпaĸтнитe ядpeни цeнтpaли биxa били идeaлнa oпция зa Aвcтpaлия, ĸъдeтo гoлeмитe paзcтoяния мeждy гpaдoвeтe yвeличaвaт paзxoдитe зa пpeнoc нa eлeĸтpoeнepгия ", показаха тогава от Rolls-Royce.
 Приближава ли се Австралия до построяването на първата си нуклеарна централа?
Приближава ли се Австралия до построяването на първата си нуклеарна централа?

Ядрената енергетика в страната континент е неразрешена със закон
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР