Британската икономика преживява най-лошата си рецесия от повече от 300

...
Британската икономика преживява най-лошата си рецесия от повече от 300
Коментари Харесай

Брекзит може да удължи най-тежката британска рецесия от 300 години насам

Британската стопанска система претърпява най-лошата си криза от повече от 300 години и неуспехът на комерсиалното съглашение с Европейския съюз може да я удължи съгласно самостоятелния фискален контрол на страната.

Службата за бюджетна отговорност заяви, че Брекзит без договорка ще понижи производството с 2% през идната година и ще свие стопанската система с 1.5% след пет години в съпоставяне със сюжета, при който министър председателят Борис Джонсън стигне до консенсус с Брюксел, съобщи CNN.

Преговорите са в застой в частта с правата за лов на риба, държавна помощ за фирмите и уреждането на зародили разногласия. Джонсън ще би трябвало да реши дали придържането към националния суверенитет в трите области си коства икономическата цена, която Обединеното кралство ще заплати при положение на неуспех на диалозите.

Тарифите, квотите за експорт, бюрокрацията и други търговски бариери, които биха влезнали в действие от 1 януари при Брекзит без договорка, ще усилят интервала на възобновяване на Англия от рецесията, провокирана от новия ковид, с съвсем една година. Безработицата също би била по-висока.

Малко време му остава на Джонсън да обезпечи комерсиална договорка с Европейски Съюз. От Службата за бюджетна отговорност чакат Брутният вътрешен продукт да намалее с 11.3% тази година, най-големия спад от събитието от 1709 година, известно като Големия студ – извънредно студената зима в Европа, провокирала гибелта на мнозина, както и заличаване на земеделската продукция.

Същевременно се счита, че безработицата ще се усили до 7.5% през втората половина на идната година, което значи, че без работа ще са към 2.6 млн. души или с 1 млн. повече, в сравнение с сега. По-рано тази седмица финансовият министър Риши Сунак разгласи инвестиция от 4.3 милиарда $ за попречване на безработицата.

Предупреждения за Брекзит

Търговските връзки сред Европейски Съюз и обединеното кралство са на стойност близо 900 милиарда $, а ръководителят на централната банка на Англия, Андрю Бейли, съобщи, че икономическите опустошения от Брекзит без договорка биха били по-лоши в дълготраен проект от пандемията.

Дори да се стигне до съглашение обаче, английските компании към момента ще имат спомагателни разноски за развиването на бизнеса си, като да вземем за пример тези, свързани с граничните инспекции и митническите правила сега, когато доста от тях страдат от последствията от пандемията върху търговията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР