Британската дизайнерка Вивиан Уестууд почина на 81-годишна възраст. Тя си

...
Британската дизайнерка Вивиан Уестууд почина на 81-годишна възраст. Тя си
Коментари Харесай

Почина известната британска дизайнерка Вивиан Уестууд

Британската дизайнерка Вивиан Уестууд умря на 81-годишна възраст. Тя си отиде спокойно, обкръжена от фамилията си в Клапам, Южен Лондон. Светът има потребност от хора като Вивиан, с цел да се промени към по-добро, се споделя в известието на стилната й къща.

Британската дизайнерка ще бъде запомнена като същински бунтовник в модата. Името на дамата, която обличаше „ Секс пистълс “, беше синоним на пънк и рок.

Уестуд се прочу при започване на 70-те, създавайки облекла за рокери и пънкари, продавани в лондонския магазин на брачна половинка ѝ – музиканта, моделиер и продуцент Малкълм Макларън. Когато Макларън стана управител на пънк групата " Секс пистълс ", двамата дружно с Уестуд станаха създатели на визията на членовете ѝ. Впоследствие тя пусна личен бранд за облекла и дефинира насоката за развиване на света на висшата мода за години напред, като го обогати с детайли от пънк рок и ню уейв културата.

До края на живота си тя заемаше дейна политическа позиция, участвайки в митинги против изкопаемите горива и нуклеарните оръжия. Тя имаше дейна позиция към проблемите, свързани с климата и замърсяването.

 
Опитвам се да трансформира моята компания в модел за неща, които хората в действителност обичат да купуват. Това е една от аргументите, заради които не преставам да работя, вместо да затворя, тъй като, би трябвало да създадем нещо за нашия въглероден отпечатък. Моето обръщение за изменението на климата е " Действай бързо ", " Забави “!
Вивиан Уестууд, фешън дизайнер

Тя беше измежду бранителите на създателя на „ Уикилийкс “ Джулиан Асандж, облече се като Маргарет Тачър през 1989 година и закара бял танк пред дома на някогашния министър председател Дейвид Камерън, с цел да стачкува против фракинга.

През 1992 година Уестууд получи Ордена на Британската империя от кралица Елизабет Втора. Единствената причина да се занимавам с мода е, с цел да унищожа думата „ конформизъм “. Нищо друго не ме интересува, споделяше Уестууд.

Рециклирането на облекла е част от живота и работата й. Тя приканва феновете на модата да купуват по-малко и да избират по-добре. Сред знаковите за Уестууд модели са корсетите, балните рокли с богати драперии, обувките с високи платформи. През 1993 година Наоми Кембъл дефилира с високите платформи на Уестууд и прави популярното си рухване на стилния подиум.

През 90-те години стилната й къща претърпя подем. Почитателите на модата се тълпят на ревютата й в Париж, магазини по целия свят продават моделите й, има свои линии аксесоари и парфюми. 
Всичките ми облекла имат история, имат еднаквост. Затова се трансформират в класика. Те не престават да описват истории, споделяше Уестууд.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР