Британската делегация в Организацията за забрана химическите оръжия (ОЗХО) заяви,

...
Британската делегация в Организацията за забрана химическите оръжия (ОЗХО) заяви,
Коментари Харесай

Великобритания съобщи в ОЗХО, че Русия е отровила Скрипал

Британската делегация в Организацията за възбрана химическите оръжия (ОЗХО) съобщи, че е прекомерно евентуално Русия да е забъркана в отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал в Англия предходната седмица, съобщи Ройтерс.

В тирада пред управлението на ОЗХО английският непрекъснат представител Питър Уилсън дефинира станалото като "първото нападателно потребление на нервнопаралитичен газ на европейска територия след Втората международна война ".

По-рано ОЗХО съобщи, че е мощно обезпокоена от отравянето на Скрипал, който е в болница с заплаха за живота след излагането му на смъртоносно химическо вещество.

"Неотдавна постъпилата информация, че двама души са тежко заболели във Англия след излагане на нервнопаралитично вещество, е мощно притеснителна ", съобщи генералният шеф на ОЗХО Ахмет Юзюмджу.

Юзюмджу заяви, че през вчерашния ден е разговарял по телефона с английския външен министър Борис Джонсън, с цел да се осведоми за резултатите от следствието на този стадий.

"Изключително обезпокоително е, че към момента се употребяват химически субстанции за пострадване на хора. Извършителите би трябвало да понесат отговорност за дейностите си ", съобщи той.

Нервнопаралитичното вещество "Новичок ", което е употребявано против Скрипал на 4 март, е съветска разработка, която е едва позната отвън Русия.

Русия, която предходната година увери, че е унищожила всичките си химически оръжия, има период до през днешния ден в среднощ да даде пояснение за отравянето на Скрипал. Англия предизвести, че при неявяване на такова пояснение ще бъдат взети ответни ограничения.

Засега не е ясно дали ОЗХО ще проверява случая.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР