Британската авиокомпания Върджин Aтлантик“ (Virgin Atlantic) ще извърши първия трансатлантически

...
Британската авиокомпания Върджин Aтлантик“ (Virgin Atlantic) ще извърши първия трансатлантически
Коментари Харесай

Върджин Aтлантик“ ще изпълни първия трансатлантически полет с нулеви емисии

Британската самолетна компания „ Върджин Aтлантик “ (Virgin Atlantic) ще извърши първия трансатлантически полет с нулеви излъчвания, разгласи английското транспортно министерство, представено от ДПА. 

Авиокомпанията е получила 1 милион английски лири (1,2 милиона долара) държавно финансиране, с цел да може полетът със аероплан „ Боинг 787 “ (Boeing 787) от лондонското летище „ Хийтроу “ до нюйоркското „ Джей Еф Кенеди “ идната година да употребява стабилно авиационно гориво (SAF) вместо керосин. 

„ Върджин Aтлантик “ и сътрудниците ѝ ще вложат финансиране в сходен размер.

Очаква се устойчивото авиационно гориво да се създава главно от отработено масло и мазнини като употребявано за готвене олио.

Устойчивото авиационно гориво понижава въглеродните излъчвания с над 70 на 100 спрямо керосина.

Използването му в комбиниране с заеми за унищожаване на въглерод ще направи полета „ чисто нулев “, съгласно транспортното ведомство. 

Полетът евентуално ще бъде осъществен към края на 2023 година без платили билети пасажери на борда.

Търговските полети понастоящем могат да употребяват стабилно авиационно гориво, в случай че то е смесено със общоприетоо авиационно гориво до 50 на 100.

„ От десетилетия полетът от Лондон до Ню Йорк символизира способността на авиацията да свързва хора и да подтиква интернационалния прогрес “, съобщи английският транспортен министър Марк Харпър.

„ Сега този маршрут ще бъде в предните редици на съкращаването на въглеродни излъчвания при хвърчене “, добави той.

„ С този полет освен ще проправим пътя за бъдещите генерации, само че и ще покажем какъв брой можем да реализираме, когато работим дружно с обща цел “, акцентира Харпър.

Според държавното управление устойчивото авиационно гориво е от основно значение за декарбонизацията на авиацията и управляващите имат упоритостта във Англия да бъдат построени минимум пет промишлени завода в търговски мащаб до 2025 година като част от тактиката за нулеви излъчвания.

Производството на зелено гориво понастоящем е няколко пъти по-скъпо от това на керосина.

Главният изпълнителен шеф на „ Върджин Атлантик “ Шай Вайс съобщи, че това предизвикателство свидетелства за значимата роля, която устойчивото авиационно гориво би трябвало да изиграе за декарбонизацията на авиацията, и са нужни незабавни групови дейности, с цел да се усили производството и то да се употребява в световен мащаб.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР