Британска изследователка използва Теорията на относителността на Айнщайн, за да

...
Британска изследователка използва Теорията на относителността на Айнщайн, за да
Коментари Харесай

Теория на Айнщайн oбясни как Дядо Коледа пътува по света

Британска изследователка употребява Теорията на относителността на Айнщайн, с цел да изясни по какъв начин Дядо Коледа пътува по света, съобщи в. " Дейли мейл ".

Добрият дъртак смалява размерите си и пътува със скорост 10 милиона километра в час. Той може да бъде забелязан като зелен проблясък, до момента в който шейната му прелита в небето, съобщи Българска телеграфна агенция.

Д-р Кейти Шийн от Ексетърския университет взема решение да даде отговор на въпрос, който я изтезава откогато била на 7 години. Тогава тя написала писмо до Дядо Коледа и го попитала за какво той в никакъв случай не остарява. Отговорът, който получила, бил, че това се дължи на магия. Но бъдещата изследователка желала по-рационално пояснение и го дава сама 26 години по-късно.

Дядо Коледа се спуска по тесни комини, обикаля света, без да бъде забелязан или чут и носи дарове на 700 милиона деца за 31 часа, преодолявайки другите часови зони. Според Теорията на относителността на Айнщайн обектите, които пътуват с висока скорост, свиват размера си. Това значи, че Дядо Коледа се смалява, което му разрешава да побере издутия си стомах и огромен чувал с дарове в комина, сподели доктор Кейти Шийн.

Също по този начин обичаният на всички деца наивник се движи неусетен, тъй като светлинните талази се смачкват при високи скорости. Той прелита повече от 200 000 пъти по-бързо от най-бързия мъж в света Юсейн Болт, пресметна изследователката. При придвижването си Дядо Коледа трансформира цвета си от червен на зелен и може да се види като неразбираемо очертание с цветовете на дъгата. Но, когато бърза най-вече, старецът е изцяло незабележим за човешкото око.

Изследването даде потребни отговори за родителите, чиито деца задават въпроси по отношение на Дядо Коледа. Специалистката се надява нейната доктрина да насърчи интереса към физиката у децата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР