Британецът Гераинт Томас спечели 105-ото издание на Тур дьо Франс.

...
Британецът Гераинт Томас спечели 105-ото издание на Тур дьо Франс.
Коментари Харесай

Завърши 105-ата Колоездачна обиколка на Франция Тур дьо Франс“

Британецът Гераинт Томас завоюва 105-ото издание на Тур дьо Франс. За 32-годишния играч на „ Скай “ това бе първа победа в някоя от огромните три колоездачни обиколки в света - тези на Франция, Италия и Испания, съобщи Българска телеграфна агенция.

 Победителят от „ Скай “ Гераинт Томас (среда), съотборникът му Крис Фрум (дясно), Том Домулин (ляво) Победителят от „ Скай “ Гераинт Томас (среда), съотборникът му Крис Фрум (дясно), Том Домулин (ляво) © Българска телеграфна агенция
Най-престижното съревнование по шосейно колоездене обичайно приключи в столицата Париж с заключителен спринт на бул. „ Шанз-Елизе “.

Победител в днешния тържествен стадий взе норвежецът Александър Кристоф от отбора на " Обединените арабски емирства ", който направи доста мощен заключителен спринт в последните 500 метра и изпревари с милиметри германеца Джон Дегенколб и французина Арно Демар. Кристоф приключи с време от 2 часа, 46 минути и 36 секунди, а по-малко от 15 секунди по-късно Томас мина финалната линия прегърнат с положителния си другар от детството и негов съотборник от „ Скай “ Крис Фрум.

В класиранията в обособените дисциплини, сходно на генералното, не настъпиха никакви съществени разбърквания по парижките улици.

 Ясен още от предходния ден, спечелилият в това издание на колоездачната обиколка на Франция получи специфичен велосипед в жълто - цвета на победителската фланелка Ясен още от предходния ден, спечелилият в това издание на колоездачната обиколка на Франция получи специфичен велосипед в жълто - цвета на победителската фланелка © БТАКолоездачната обиколка на Франция в числа:
21 спортни стадия

3329 изминати километра

65 километра - най-краткият стадий

231 километра - най-дългият стадий

8 участници във всеки тим

176 участници общо
 Съотборникът на Томас от „ Скай “ - Крис Фрум е четирикратен победител на Тура Съотборникът на Томас от „ Скай “ - Крис Фрум е четирикратен победител на Тура © Българска телеграфна агенция
Томас, който е повторен олимпийски първенец в пистовото колоездене, приключи с главната група днешния 21-ви стадий от обиколката, в който бяха изминати 116 километра от покрайнините на Париж до Шанз-Елизе. Роденият в Уелс колоездач приключи Тура с общо време от 83 часа, 17 минути и 13 секунди и изпревари с 1:51 минути холандеца Том Дюмулен ( " Тийм Сънуеб " ), който приключи втори. Четикратният победител Крис Фрум ( " Скай " /Великобритания) остана трети в крайното класира с закъснение от 2:24 минути от Томас, а челната шестица бе допълнена от словенеца Примож Роглич на 3:22 минути, холандеца Стивън Кройсвайк на 6:08 минути и представителя на домакините от Франция Ромен Барде на 6:57 минути.
 Състезанието приключва със спринт по „ Шанз-Елизе “ Състезанието приключва със спринт по „ Шанз-Елизе “ © Българска телеграфна агенция
Победител при " спринтьорите " за шести път стана словакът Петър Саган от тима на " Бора ", до момента в който " крал на планините " е французинът Жулиен Алафилип от " Куик Степ ", който за пръв път победи с фланелката на червени точки.

Още наслада за Франция донесе и 24-годишният Пиер Роже Латур от AG2R, който стана победител при младежите.

Най-добре в отборното класиране пък се показа екипът на " Мовистар ", а днешният стадий бе по-специален за френския деец Силван Шаванел, който приключи Тура за рекордния 16-и път. За Шаванел, който непроменяемо започва в конкуренцията в последните 18 години, това бе последна Обиколка на Франция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР