Британец почина внезапно и след това всички бяха удивени от

...
Британец почина внезапно и след това всички бяха удивени от
Коментари Харесай

Най-голямата колекция от военни играчки в света отиде на търг

Британец умря ненадейно и по-късно всички бяха удивени от благосъстоянието, което се оказа прикрито в гаража му (СНИМКИ)

Най-голямата сбирка от бойци играчки в света бе препоръчана на търг преди дни в Обединеното кралство.

В гаража на английски колекционер били открити повече от 250 000 дребни фигурки на войничета, както и най-различни военни транспортни средства, направени от олово, метал и пластмаса, написа вестник Express.



Предметите в удивителната сбирка са оценени на повече от 10 000 английски лири и бяха изложени на търг на 28 април.



Нейният притежател - Кармело Мацота още като дете живо се интересувал от всичко обвързвано с войната. Той почнал да събира играчки още като момче и посветил живота си на тази своя пристрастеност. Така през годините мъжът натрупал същинско богатство в своя гараж.



Колекцията, която се счита за най-голямата в света, предлагана в миналото на търг, включва дребни фигури на бойци, направени от разнообразни материали, в това число олово, метал и пластмаса. Освен тях, в сбирката на британеца има най-различни аксесоари - от дребни замъци и оръжия до дървета и военни транспортни средства.



Мацота умрял от левкемия на 55 години и неговите родственици взели решение да покажат сбирката му пред света, оповестява английският вестник Metro.

За задачата те се обърнали към тръжната къща Wessex Auction Rooms в Уилтшър. Когато чиновниците на аукционната къща видели съкровището, побрано в гаража, били изумени.



За да провеждат всички предмети от сбирката, двама от чиновниците прекарали 9 дни измежду играчките, с цел да ги каталогизират, опишат и подредят в обособени партиди.



Колекцията се оказала толкоз огромна, че се наложило мястото, където ще се организира търгът, да бъде разширено. За задачата чиновници от аукционната къща разчистили няколко складови пространства към главната зала, в които да слагат всичко.



Колекцията, която в този момент е каталогизирана на няколко сета — почти от по 200-300 екземпляра. Цената на една такава партида може да стартира от 10 хиляди английски лири.



Специалист по играчките на аукциона Wessex Auction Rooms съобщи пред медиите, че сбирката на Кармело Мацота е най-голямата в света, която в миналото е представяна на търг.

"Семейството на господин Мацота съжалява, че би трябвало да се раздели с сбирката, само че тя е неповторима. Очакваме да притеглим хора от целия свят ", съобщи експертът.




Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР