Британец почина, след като се разболял по време на почивка

...
Британец почина, след като се разболял по време на почивка
Коментари Харесай

Заглавия в британската преса, плашат туристите. Опасна ли е легионерската болест?

" Британец умря, откакто се разболял по време на отмора в България, твърди вестник Daily Mirror. Според информацията, той се заразил с легионерска болест по време на престоя си в хотел в Слънчев бряг и към седмица след прибирането си в Хамилтън умрял. "
Actualno.com писа за обявата от 21 август. До през днешния ден в английската преса се появи и втори смъртен случай от същия хотел в Слънчев бряг и още веднъж след заразяване с легионерска болест.
Колко рискова и заразна е тази болест? Може ли бактерията легионела да аргументи гибел?
Легионелата е бактерия, която живее в застояла вода – климатици, непочистени басейни, батериите на чешми. Заболяването стартира с висока температура, главоболие и мускулни болки. В следствие може да се появи и усложнение при дишането. Симптомите се появяват до 10 дни след заразяването. Бактерията действително може да се зароди във водната апаратура на всеки дом, изключително в огромни блокове, в случай че дълго не сме я употребили. Това изясни пред Народоосвободителна въстаническа армия тв проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
Националния център по опазване на здравето предизвестява всяко лято за тази бактерия. Болестта се среща по-често в хотели, чиито стаи не се употребяват.
" Когато температурите са високи, а студената вода във водопровода не е задоволително студена и топлата не е задоволително гореща, при една температура от 22 до 34 градуса се развъждат тези микроорганизими. Става когато е застояла водата, тъй като инсталацията не е употребена 5-6 дни. ", съобщи проф. Кантарджиев.
Мит е, че бактерията може да се популяризира посредством актуалните климатици. Първите гърмежи на заболяването са били от климатици на водна основа, в този момент обаче не е по този начин.
" Нашите климатици у дома и в хотелите са безвредни във връзка с легионелата ", изясни проф. Кантарджиев.
Колко смъртоносна е заболяването?
Около 7,5% е смъртността при една тежка лятна пневмония. Това напрактика е легионелна пневмония изясни експертът. В Европейския съюз за 2018 година са регистрирани 11 343 заболели от легионерска болест, 700 от тях са умряли.
Според проф. Тодор Кантарджиев, изявленията в английските медии са прибързани. 1976 година е бил първият случай във Филаделфия, Съединени американски щати. Една година по-късно към този момент е бил открит микроба. Тогава България е била една от първите страни в Европа, която е потвърдила съществуването на бактерията във външни езера, в застояла вода във Велинградско.
Съвети от експерта
Особено в случай че се връщате след дълга отмора (над 5 дни) през лятото – би трябвало да пуснете няколко минути водата да се изтече, без да присъствате в банята или край течащата вода.
„ Съветвам хората, когато се връщат от море, да източват водата няколко минути и да не участват в помещението. 5 минути да се изтече водата, да си пуснал вентилацията в банята или да си отворил помещение и едвам по-късно да влезеш да си вземеш душ или да използваш водата. “, изясни Кантарджиев.
Влизайки непосредствено да вземеш душ след завръщане, рискуваш да вдишаш от тези бактерии.
Според проф. Кантарджиев действително тежките лятната пневмония действително е легионелна пневмония. Те би трябвало да се лекуват с тетрациклин и макролиди, изясни специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР