Британец, който е основател на организацията, обучила спасители в Сирия,

...
Британец, който е основател на организацията, обучила спасители в Сирия,
Коментари Харесай

Основател на сирийските "Бели каски" е открит мъртъв в Истанбул

Британец, който е създател на организацията, обучила спасители в Сирия, станали известни като " Белите каски ", бе открит мъртъв до жилището си в Истанбул. Говорител на организацията удостовери гибелта на Джеймс Ле Межърие, само че добави, че занапред следва изясняване на събитията.

Дипломатически източник на " Ройтерс " споделя, че британецът е открит мъртъв в квартал " Бейоглу ". Турски медии оповестяват, че тялото е намерено в понеделник с фрактури на черепа и краката покрай постройката и наподобява, че е паднало от балкон на един от жилищата.

От службата на губернатора на Истанбул оповестиха, че е почнало обстойно следствие.

Ле Межърие бе някогашен офицер от английската войска и създател на организацията с идеална цел Mayday Rescue. Тя сътвори и образова " Белите каски ", чието публично име е Сирийска гражданска отбрана.

Организацията с над 3000 доброволци действаше в следените от опозицията елементи на Сирия. Тя няколко пъти бе номинирана за Нобелова премия за мир, а документален филм за активността ѝ завоюва оскар през 2017 година Британецът получи през 2016 година Орден на английската империя за службата си в интерес на сирийските цивилни.

Смята се, че " Белите каски " са избавили хиляди хора по време на бомбардировките на съветската и сирийската авиация и артилерийски удари. Но също по този начин нейните членове документираха военни закононарушения, в това число използването на химически оръжия. Тя и до през днешния ден работи в дребна територия на опозицията в провинция Идлиб. Миналата седмица тя заяви, че трима нейни доброволци са били ранени от съветски обстрел.

" Белите каски " години наред са обект на акция за дезинформация, водена с поддръжката на съветското държавно управление, напомня " Гардиън ". Както тя, по този начин и Ле Межърие и в последните седмици са атакувани от съветското външно министерство, което твърди, че са свързани с локални структури на " Ал Кайда ".

В момента създатели на организацията са английското и немското държавно управление. Без пояснение администрацията на президента Доналд Тръмп отдръпна при започване на 2018 година финансирането за нея, което съставляваше към една трета от бюджета ѝ. Миналия месец парите още веднъж се изпращат измежду рецензии за изтеглянето на американските военни от Североизточна Сирия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР