Бригаден генерал Ескандар Момени е генерален секретар на Щаба за

...
Бригаден генерал Ескандар Момени е генерален секретар на Щаба за
Коментари Харесай

Ген. Момени: Афганистан прави метамфетамин в големи количества, които стигат до Европа. След идването на американците производството нарасна над 60 пъти

Бригаден военачалник Ескандар Момени е общоприет секретар на Щаба за битка с опиатите на Иран
Автор: Георги Милков, " 24 часа "  Следвайте " Гласове " в 

След идването на американците производството на типовете опиати в Афганистан от под 200 тона през 2001 година доближи до към 7000 тона през 2021 година Това е нарастване с над 60 пъти
Трафикът е обвързван с миграцията и каналджийството, а запазването на тази наклонност ще има неприятни последствия изключително за България, споделя шефът на иранския щаба за битка с опиатите.
- Г-н военачалник, вие ръководите иранския щаб за битка с опиатите, има ли Иран тактика за битка с наркотрафика?

- Както знаете, Иран заради географското си състояние се намира в директно съседство с един от най-големите международни центрове за произвеждане на опиати. В своята битка с противозаконните действия, свързани с опиатите, ние имаме добре уравновесена тактика. Тя включва няколко съставния елемент. Първо, акуратен надзор на граничните пунктове по цялата територия на страната за да се противодейства на възможното прекосяване на наркотични субстанции през тези точки. Също по този начин и предварителна защита за да се понижи търсенето и съответната породена щета, както и лечебна помощ на наркозависимите лица.
- Какви са провокациите, с които се сблъсквате?
- През последните години измежду провокациите в тази област можем да сложим химическите прекурсори, които се създават в индустриално развитите страни на Европа и Югоизточна Азия. Тези химикали се докарват в Афганистан и се употребяват от лабораториите за произвеждане на хероин и метамфетамини. По-късно създаваните там хероин и метамфетамини се пласират на пазарите за дрога в другите точки по света, най-много в европейските страни.
Има забележителни измерения в процеса по доставянето на химически прекурсори за лабораториите, произвеждащи синтетични опиати в Афганистан.
Едрите трафиканти, употребявайки методите за пране на пари, предизвикват пречистването на насъбраните благосъстояния от трафика на химически прекурсори и опиати и надлежно пристъпват към рекламиране и продажба на нужните първоначални първични материали за произвеждане на хероин и метамфетамин.
В множеството случаи тези едри трафиканти остават неидентифицирани или не попадат под ударите на закона и вкарват в обращение активите, добити от противозаконната си активност в региона на опиатите, в стопанските системи на избрани страни и по този метод обезпечават повишаването на капитала си.
- Какъв е пътят на тези прекурсори до Афганистан?
- Химическите прекурсори, прикрити под формата на първоначални първични материали, се движат по избрани направления. Например от Европа през Обединените арабски емирства (ОАЕ) до Афганистан или от Европа през Средна Азия към Афганистан. В случай че прекурсорите идват от Югоизточна Азия, те още веднъж минават през страни от Персийския залив и най-после отново стигат в Афганистан. Там към този момент отиват до лабораториите за произвеждане на хероин и метамфетамини. Съседни на Афганистан страни като Иран биват употребявани като трасета за пренос.
Увеличената облага, намаляването на риска за разкриване и конфискация на пратките и по-малкият размер на синтетичните опиати са измежду претекстовете на производителите на метамфетамин в Афганистан.
- При състояние че огромна част от производството на синтетични опиати от Афганистан е предопределено за европейските пазари, по какъв начин Европа би могла да противодейства на това?
- Задължително е европейските страни да обезвреждат процеса на снабдяване и обезпечаване на химическите прекурсори за лабораториите за произвеждане на синтетични опиати в Афганистан. Този съответен случай може да е и една от областите за съдействие сред нас и българската страна.
- Как съответно виждате съдействието сред Иран и България в битката с опиатите?
- Например вие да ни предоставите информация за пратките с първоначални химични прекурсори, които се движат в посока от Европа към Азия, с цел да можем ние да реализираме акуратен надзор върху тези колета по трасето. По този метод ще се пресече отклоняването на химически прокурсори от легалния им индустриален цикъл и консумация към незаконните мрежи и действия.
Що се отнася до двустранното съдействие с България, би трябвало да подчертая, че съществува огромен капацитет за взаимоотношение. Миналата година иранска делегация, ръководена от мен, посети София и се срещна и беседва с високопоставени български престижи по отношение на битката с опиатите и
усилването на двустранното съдействие
В тази връзка бих предложил да продължим работата, като специалисти от двете страни в директни диалози да обменят отзиви и да разискват съществуващите проблеми. Тази тематика може да бъде развита и с посещаване на българска делегация в Ислямска република Иран. 
- Какви опиати сега доминират в Иран и района? Например в Съединени американски щати правоохранителните органи са изправени пред огромния проблем със зависимостта към фентанил и “кристал мет ”, като тази наклонност ненапълно важи и за Европа.
- Най-често употребяваните наркотични субстанции в Иран са опиат, хероин, морфин, хашиш и “кристал мет ”. Ще ви дава и статистика за откриваемостта на типовете опиати в Иран, която може да е забавна за вас. За първото деветмесечие на 2022 година в Иран са открити 15 113 кг хероин, 10 414 кг морфин, 397 533 кг опиат, 58 901 кг марихуана, 22 791 кг метамфетамини и 30 163 кг от други типове опиати, което е показателно за решителните дейности на Иран по пътя на битката с опиатите.
Но ще се веселя да ви дам и малко уточнения по отношение на производството на някои от типовете опиати. Когато подложим на разбор измененията, които настъпиха в района след събитията от 11 септември (атентатите над Търговския център в Ню Йорк през 2001 г.) и установяването на силите на алианса, воден от Съединени американски щати в Афганистан, става забележима неналичието на тотална воля от страна на американците и западните им съдружници да бъде пресечено сеенето и култивирането на наркокултури в тази страна. А това точно бе извор на огромна част от транснационалната проведена престъпност. Присъствието на Съединени американски щати в Афганистан по тази съответна задача, т.е. битката с опиатите, освен че беше неефективно, само че имаше и многозначен противоположен резултат.
След идването на американците
производството на типовете опиати в Афганистан от под 200 тона през 2001 година доближи до към 7000 тона през 2021 година Това е нарастване с над 60 пъти, а към тези данни би трябвало да се добави и производството на синтетични субстанции (метамфетамини), и то в огромни количества.
- Има ли връзка сред незаконната емиграция и трафика на опиати?
- По принцип съществува близка и неразривна връзка сред наркотрафика, каналджийството, незаконната миграция, тероризма и престъпността. Тези закононарушения и ужасяващи действия не могат да бъдат разграничавани едно от друго. Говоря ви въз основа на точни данни, съгласно които наркотрафикът в граничните региони на Иран е преплетен с незаконната миграция и каналджийството, престъпноста, тероризма, отвличането на хора и въоръжения бандитизъм. Всичко това води до големи човешки загуби и материални вреди за Ислямска република Иран.
В течение на 30 години нашата страна е претърпяла обилни човешки и ресурсни вреди по пътя на битката с потока на наркотрафика. Вследствие на това 4 хиляди чиновници на правоохранителните органи на Иран са дали живота си страдалчески, а други 13 хиляди са били ранени.
Така също повече от 1 милиард $ от националния бюджет на годишна база се изразходват в области, свързани с битката с наркотрафика. За огромно страдание, западните и европейските страни не обръщат изискващото се внимание към отговорностите и уговорките си в тази тенденция.
Европейските страни не би трябвало да си затварят очите пред тази действителност и би трябвало да знаят, че това е наклонност, която ще ги изправи пред огромни проблеми в бъдеще, несъмнено, в случай че те не подкрепят Иран в качеството му на преден фронт в тази борба.
- Какъв е потенциалът на Иран за опълчване на незаконните емигранти от Афганистан и наркотрафика, който през Турция минава през България на път към Западна Европа?
- Значимата роля на Иран във връзка с трите отрицателни феномени - незаконната миграция, наркотрафик и терорирзъм, е неоспорима и европейските престижи, а и българските управляващи постоянно са я оценявали! Но желая непосредствено да заявя, че
едната хвалба не е задоволителна
Повече от 4 милиона афгански бежанци са се открили в Иран и предвид на сегашната обстановка в Афганистан наклонността е техният брой да нараства.
Въпреки изискванията, основани от едностранните и противозаконни наказания на Съединени американски щати и лимитираните интернационалните помощи, милиони афгански бежанци в Иран, без никаква дискриминация се възползват от безплатните обществени, здравни и просветителни услуги. Оказваме им тази помощ еднообразно като на ирански жители и всичко това се финансира с вътрешни средства.
Ислямска република Иран въз основа на своите религиозни и морални устои продължава битката с тези феномени. Но е осезаемо, че противозаконните американски наказания и присъединението на западните им съдружници към тях издигат голям брой спънки по този път и при опазване на тази наклонност това неизбежно ще окаже отрицателно влияние върху процеса на предложение на услуги на бежанците, битката с опиатите и възпрепятстването на мигрантската вълна към европейските страни. Разбираемо е, че когато нашите запаси и капацитет намалеят, то това безусловно ще окаже негативно влияние на битката с горепосочените феномени.
Заплахите и провокациите за сигурността като опиатите, незаконната миграция и тероризма не са лимитирани и сведени до една страна или един район или пък
битката с тях не е допустима единствено с напъните на една страна
Борбата с тези отрицателни феномени изисква общ и съгласуван удар от страна на всички страни и е належащо международната общественост да съблюдава уговорките си в тази тенденция, основани на правилото за груповата отговорност.
Нека се изразя по-ясно, Ислямска република Иран е в първата линия на фронта на битката със заканите и провокациите пред сигурността, произлизащи от Афганистан. Основна дестинация на наркотрафика и незаконната миграция с източник Афганистан е Европа и западните страни.
За огромно страдание, страните, които се възползват най-вече от ограниченията и напъните на Ислямска република Иран, освен се въздържат от взаимоотношение и оказване на помощ на Иран и са занемарили своите отговорности, само че даже от време на време политизирайки въпроса, посредством селективен метод и базирайки се на унилатералните и несправедливи наказания на Съединени американски щати против Иран препречват напъните ни в битката с опиатите. И даже пречат за снабдяването с съвременна инсталация за разкриване на опиати. Запазването на тази наклонност може да окаже отрицателни последствия за Европа и изключително за България като врата сред Азия и Европа. 

Ген. Момени беседва в кабинета си в Техеран със специфичния сътрудник на " 24 часа "
 
Източник: " 24 часа "
 
 
 
 
14 Фев 2023418913 Фев 2023299913 Фев 2023559112 Фев 2023200210 Фев 2023722510 Фев 20235169КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани15 Фев 202351307 Фев 2023119515 Фев 202380207 Фев 2023944
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР