Бременните и малолетните автоматично получавали убежище в ЕС. Освен това

...
Бременните и малолетните автоматично получавали убежище в ЕС. Освен това
Коментари Харесай

Три лъжи: как трафикантите мамят бежанците


Бременните и малолетните автоматизирано получавали леговище в Европейски Съюз. Освен това в Европейски Съюз елементарно и бързо се намирала добре платена работа. С сходни лъжливи обещания трафикантите подвеждат бежанците към Европа.

Всяка година се пробват да стигнат до. Някои бягат от политически преследвания, други от беднотия и липса на вероятност. Трафикантите постоянно им дават обаче подвеждаща или погрешна информация. Ето три лъжливи изказвания.

Твърдение : Средиземноморският маршрут е безвреден

Проверка на обстоятелствата : Невярно

От януари до края на октомври тази година минимум 120 000 души са пробвали да стигнат до Европа през Средиземно море. Трудно е да се каже какъв брой тъкмо от тях са починали или изчезнали. Според Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) те са повече от 1700. А от 2014 насам броят им е към 26 000. Но доста неправителствени организации допускат, че жертвите са още повече. 
Редакцията предлага
Защо е толкоз рисков Средиземноморският маршрут? Има няколко аргументи. Прекосяването на морето може да отнеме няколко дни или даже седмици. Преминават се минимум 80 км, само че постоянно са стотици. Много от лодките,, не са подобаващи за задачата. " В множеството случаи лодките са толкоз неприятни, че потъват, пропущат вода, наводняват се, моторите им стопират да работят ", споделя Крис Мелзер от ВКБООН. Освен това доста постоянно в тях трафикантите качват доста повече хора, в сравнение с би трябвало, прибавя Мелзер.

При проблем по време на прекосяването няма и метод да се повика помощ. В морето няма обсег на мобилните мрежи, а държавните избавителни интервенции в Средиземно море фрапантно са намалели в последните години.

Средиземноморският маршрут не просто не е безвреден, а се счита за един от най-опасните бежански направления в света.

Твърдение :  В Европейски Съюз бързо и елементарно се намира добре платената работа 

Проверка на обстоятелствата : Подвеждащо

Много са факторите, които демонстрират, че достъпът до европейския пазар на труда надалеч не е елементарен. На първо място, в случай че нямаш юридически статут в Европа, нямаш и достъп до легална работа. Затова и доста бежанци работят нелегално и в неприятни условия. Така те елементарно стават жертва на употреба.

Ако са подали молба за леговище, ситуацията, несъмнено, е друго. " При подаване на такава молба, мигрантът получава достъп до пазара на труда най-късно след девет месеца ", разяснява Карл Коп от немската организация за поддръжка на бежанците Pro Asyl.

Не е несъмнено обаче до каква степен тези европейски правила се ползват в другите страни. Това не подсигурява и намиране на работа. Мигрантите може все пак да останат блокирани в бежански лагер без работа години наред. Освен това през 2021 година повече от половината, които са кандидатствали за леговище, не са получили нужния статут. 

Освен  това за бежанците постоянно е проблем да си намерят работа в Европа, изключително по специалността им и добре платена. " Дори висококвалифицираните и учените постоянно губят обществения си статус най-малко първоначално ", споделя Коп.

Езиковата преграда и от време на време публичните предубеждения също пречат на мигрантите при търсенето на работа.

Твърдение : Бременните и малолетните автоматизирано получават леговище в Европейски Съюз

Проверка на обстоятелствата : Невярно.

Тези две групи се считат за най-уязвими. Затова и може да получат специфични условия и гаранции. " Европейското и интернационалното законодателство подсигурява хуманно и съобразено с децата отношение към тези бежанци, грижи се за медиинските потребности на бременните дами и поставя специфични грижи за опазването им от принуждение в убежищата ", прецизира правозащитникът Коп.

Въпреки това бременните и малолетните нямат гаранция за автоматично приемане на бежански статут. Такъв се получава при опасност от гонене по расови, религиозни, етнически или политически аргументи. Убежище се дава и на хора, които са сериозно  застрашени в родната си страна - да вземем за пример от смъртно наказване, въоръжен спор или война.

В подобен случай мигрантите не биват депортирани. " По предписание бременните дами не се депортират. Същото важи и за децата, само че това не значи, че автоматизирано получават леговище ", изяснява Крис Мелзер от ВКБООН.

Друга неистина, с която мигрантите постоянно биват подвеждани е това, че бебето, родени в Европейски Съюз, автоматизирано получават европейско поданство. Това не е правилно. Въпреки че Европейската спогодба за националността допуска всяко дете, родено на територията на Европейски Съюз да получи поданство, доста страни въобще не са я одобрили, а други не я ползват дейно.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Какво ни описаха две иранки, избягали в България
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР