Брекзит вече е факт. За голяма част от сънародниците ни

...
Брекзит вече е факт. За голяма част от сънародниците ни
Коментари Харесай

Британската посланичка с важни думи за правата на българите след Брекзит

Брекзит към този момент е реалност. За огромна част от сънародниците ни на Острова, в това число и студентите, които учат там, нещата ще се запазят, най-малко до края на тази година. Това съобщи в предаването "Денят стартира " по Българска национална телевизия посланикът на Англия у нас Ема Хопкинс.

От началото 2021 година ще влязат в действие новите правила, които ще бъдат навреме оповестени, изясни посланикът.

Не честваме, само че и не страдаме поради Брекзит. Имаме позитивна настройка за бъдещето, сподели тя.

Посланик Хопкинс съобщи, че правата на българите ще бъдат предпазени. До края на годината всеки наш съотечественик може да се засели в Обединеното кралство както до момента и ще имат право на статут на уседналост.

От 1 януари 2021 година към този момент влиза в действие нова имиграционна система, съгласно която престоят не може да е по-дълъг от 90 дни като екскурзиант.

140 000 българи са се записали за статут на уседналост или прелиминарен статут на уседналост. Това значи, че техният статут ще бъде предпазен доживот. Те ще могат да работят, да имат достъп до системата на опазване на здравето, както и до момента, изясни тя.

През идващите 11 месеца българите могат да дойдат и да се заселят в Обединеното кралство както до момента. Във всеки един миг до края на тази година и те ще се възползват от всички разпореждания на съглашението за овакантяване.

10 500 британци са се записали и желаят да останат в България. Българското държавно управление оказва помощ за споразумяване на правата им.

От 1 януари към този момент няма да се ползват разпоредбите за роуминг. Това ще зависи от другите оператори.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР