Брекзит със сделка вече е гарантиран и изненади не може

Брекзит със сделка вече е гарантиран и изненади не може ...

Брекзит със сделка 31 януари. Следват нови тежки преговори.


Брекзит със сделка вече е гарантиран и изненади не може да има - на 31 януари британците ще напуснат организирано Европейския съюз. Това стана възможно, след като снощи Камарата на общините в Лондон гласува закона за прилагането на Споразумението за напускане, договорено между премиера Борис Джонсън и Брюксел.

Британските депутати казаха "ДА" на сделката за напускане с 330 срещу 231 гласа. Законопроектът ще бъде гласуван скоро и от Камарата на лордовете.

46 години членство, три години и половина след референдума за напускане и след три отлагания на напускането, британците ще кажат сбогом на Обединена Европа след 21 дни.

Така премиерът Борис Джонсън ще спази обещанието си да доведе Брекзит докрай. Той успя да предоговори сделката, чувствително в частта за ирландската граница. Разпусна предишния парламент, който не допусна вариант сделката му да мине, свика нови избори и така осигури желаното мнозинство.

Така наречената сделка урежда условията на напускането, но не и бъдещите отношения между Лондон и съюза. В нея се гарантират правата на британците в Европа и на европейските граждани в Обединеното кралство, като онези от тях, които не са били 5 години без прекъсване на Острова, трябва да си извадят документ за уседналост, за да запазят правата, с които се ползват в момента.
ЕК: Брекзит ще нанесе повече вреда на Великобритания, отколкото на ЕСЕК: Брекзит ще нанесе повече вреда на Великобритания, отколкото на ЕС
Лондон и Брюксел ще имат 11 месеца да се споразумеят по всички въпроси около напускането, ако британският премиер Джонсън спази обещанието си да извед...

Сделката гарантира, че Лондон ще си плати сметката - тоест ще изпълни финансови ангажименти към бюджета на съюза. Установява се и преходен период до края на годината, в който двете страни трябва да договорят търговските си отношения във времето когато Островът няма да е част от митническия съюз и единния пазар.Както показаха мъчителните преговори дотук, това няма да е лесно. Досега имаше едно ключово условие за
Шарл Мишел, председател на Европейския съвет: Показахме на европейско ниво възможността да се гарантира единството на страните-членки.
Британският премиер Борис Джонсън е категоричен, че времето до края на годината ще стигне за търговска сделка, от Брюксел са далеч по - предпазливи в прогнозите.

Източник: bnt.bg