„Брекзит” е надвиснал като Армагедон, ако вярвате на медийните заглавия

...
„Брекзит” е надвиснал като Армагедон, ако вярвате на медийните заглавия
Коментари Харесай

„Брекзит” като Армагедон във Великобритания

„ Брекзит” е щръкнал като Армагедон, в случай че вярвате на медийните заглавия във Англия, показва Даница Кирка в AP.

Вестниците са цялостни с истории за дефицит на храни, запасяване с лекарства, анулирани полети и бойци по улиците, в случай че страната напусне Европейския съюз през идната година без съглашение.

Тези прогнози зачестиха откакто позициите на договарящите наподобява се втвърдиха и английски представители направиха серия изявления за подготовката на „ Брекзит” без договорка, което може да прекъсне търговията с Европа.

Премиерът Тереза Мей не оказа помощ за разпръскване на опасенията, като сподели, че държавното управление се готви за всички разновидности.

Всички приказки за сериозните последици единствено разкриват какъв брой е мъчно да се откри метод по какъв начин се скъсат връзките, развити в продължение на десетилетия, в миг, когато времето за договаряния изтича, показва Бен Флечър, шеф за външните връзки на Федерацията на работодателите в инженерните технологии (EEF).

С приключването на времето напрежението се ускорява. Повече от две години откакто Англия гласоподава да напусне Европейски Съюз и договарящите предизвестяват, че би трябвало да изготвят съглашение до октомври, с цел да се подсигурява, че то ще бъде утвърдено от всички страни-членки преди Англия да напусне общността на 29 март.

Без договорка, 40 години свободна търговия сред Англия и Европа ще приключат и това ще задейства мита и гранични инспекции, които могат да забавят превозването на всичко, от храни и горива, до облекла и коли. И още по-важно - Лондон ще излезе от общоевропейските съглашения, регулиращи сфери като авиацията и предписването на медикаменти, а това може да докара до анулиране на полети и нарушаване в доставките на лекарства.

Изявления на министрите за Брекзит Доминик Рааб и на опазването на здравето Мат Ханкок предходната седмица за приготовленията на държавното управление породиха прогнози за запасяване на супермаркетите, километрични колони от камиони на граничните пунктове и пасажери, чакащи три часа паспортна инспекция.

Тези изказвания бяха обобщение на 70-те предизвестия, които държавното управление планираше да популяризира през лятото, с цел да осведоми бизнеса и жителите за стъпките, които би трябвало да подхващат в подготовка за „ Брекзит” без съглашение.

След рецензиите, че изказванията от предходната седмица са всели суматоха и са подкопали процеса на „ Брекзит”, в този момент държавното управление има намерение да разгласява предизвестията на два стадия, първия в средата на август и втория през септември.

Премиерът Мей сподели, че въпреки да чака да контракти договорка, която ще резервира свободната търговия, държавното управление постъпва вярно, подготвяйки се за „ всички варианти”.

Нови опасения породиха във вторник, когато представители на локалните управляващи в Дувър, от британската страна на Ламанша, разпространиха разбор по какъв начин „ Брекзит” без съглашение ще засегне региона към най-натовареното фериботно пристанище в Европа.

Анализът, озаглавен „ Операция Брок”, предвижда, че ще има непрекъсната „ тапа” от камиони, чакащи да прекосят Ламанша, създавайки колона дълга 40 благи (65 километра) във вътрешността в сушата.

Близо 10 000 товарни камиона минават през Дувър в пиковите дни, съставляващи една шеста от стоковата търговия на Англия, на стойност 119 милиарда лири (156 милиарда долара) годишно. Близо 99 % от товарите, минаващи през пристанището, са от други страни от Европейски Съюз.

Хранително-вкусовата индустрия също направи предизвестия. Джим Уиншип, шеф на Британската асоциация за сандвичи и подготвени храни, споделя, че може да бъде затруднено доставянето на съставки като марулите и доматите, доста от които идват от континентална Европа. „ Има риск за познатия ни хамбургер”, счита Уиншип.

И до момента в който сандвичите може да не са най-острият проблем пред Англия, евентуалните последствия отиват доста по-далече.

Фармацевтичната компания „ Санофи” стартира да складира лекарства и ваксини във Англия повече от нормално, по силата на проекти за изключителни ограничения против вероятни транспортни забавяния след „ Брекзит”.

Базираната в Дъблин „ Райънер”, най-натоварената европейска самолетна компания, има намерение да включи в офертите за летния сезон за пътувания през 2019 година уговорка, предупреждаваща клиентите, че билетите им няма да бъдат годни, в случай че „ Брекзит” прекъсне полетите сред Англия и Европейски Съюз.

Изглежда всичко това идва допълнително за последователите на „ Брекзит” като Маркъс Фиш, народен представител от ръководещата Консервативна партия. Той упрекна държавното управление, че води акция за всяване на суматоха, ориентирана да убеди хората да приема „ по-мека” форма на „ Брекзит”, която ще остави страната обвързана с Европейски Съюз за години напред.

„ Това са безотговорни, всяваща суматоха глупости и те би трябвало да спрат веднага”, сподели той пред Би Би Си и добави: „ И би трябвало да се поддържа Брекзит, за който хората гласуваха”.

Външният министър Джереми Хънт пък прикани Франция и Германия да употребяват въздействието си върху Европейската комисия, с цел да предотвратят отрицателен излаз от договарянията.

„ Има действителен късмет да не се стигне до споразумение”, сподели той пред „ Ивнинг Стандард” и добави: „ Всеки допуска, не, не, не, това не може да се случи. Но в действителност би могло”.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР