Брекзит, Брекзит и така до безкрай. Това гласи заглавието на

...
Брекзит, Брекзит и така до безкрай. Това гласи заглавието на
Коментари Харесай

Брекзит до безкрай: Какво предстои след "супер съботата" и провала на Джонсън



Брекзит, Брекзит и по този начин до безспир. Това гласи заглавието на коментарна публикация в немския вестник " Франкфуртер алгемайне ". Авторът отбелязва, че от " супер съботата " в английския парламент, на която на гласоподаване трябваше да бъде подложено контрактуваното единствено няколко дни по-рано съглашение за Брекзит ( повече за него четете тук ), в последна сметка не е излязло нищо. Той показва и мнение, че Европейски Съюз е постъпил вярно, като не е дал отговор незабавно на настояването на Лондон за отсрочване на Брекзит.

Какво се случи?

В края на предходната седмица Англия и Европейски Съюз реализираха в последния миг договорка за Брекзит. След това за пръв път от 1982 година английският парламент заседава в събота. Целта бе да разиска съглашението за Брекзит, в което защитният механизъм за Северна Ирландия е сменен със специфични разпореждания, целящи да се предотврати появяването на " твърда " ирландска граница. Има и нова политическа декларация с оферти за дълготрайните бъдещи връзки сред Англия и Европейски Съюз.

По време на съботите диспути обаче бе призната основна корекция, съгласно която депутатите няма да дадат поддръжката си за договорката за Брекзит до момента в който членовете на Камарата на общините и Камарата на лордовете, не одобряват законодателство за използване на съглашението.

Така Джонсън бе длъжен да се подчини на признат по-рано закон, който го принуди да изпрати писмо до водачите на Европейски Съюз с искане за тримесечно отсрочване на Брекзит. Всъщност той изпрати две писма, свързани с Брекзит, като в първото изиска следващото отсрочване на датата, а във второто разгласи в персонално качество, че не желае такова отсрочване. При това първото писмо е без автограф, а второто е подписано.

Какво следва през днешния ден?

Представителят на държавното управление в Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог сподели, че кабинетът има намерение да организира " важен избор ", с цел да завоюва утвърждението на депутатите за договорката. Не е ясно обаче дали ръководителят на Народното събрание Джон Бъркоу ще разреши това, показва Би Би Си.

Според " Гардиън " има опасения, че Джонсън желае да прокара договорката само с цел да може да отдръпна молбата си за отсрочване на Брекзит. Изданието изяснява, че Бъркоу може да не позволи гласоподаване през днешния ден, тъй като предлагането бе към този момент дебатирано в събота.

Преди време ръководителят попречи на държавното управление на Тереза Мей да организира трето гласоподаване на правилото, че опонира на разпоредбите министрите да задават еднакъв въпрос, до момента в който не получат отговора, който желаят.

Възможен е и различен вид – депутатите да повторят случилото се през уикенда и още веднъж да внесат корекция, задържайки поддръжката си до момента в който не бъде признато цялостното законодателство.

Друга алтернатива е държавното управление да продължи със законодателство за използване на договорката тази седмица, което ще в профил нуждата от обособен " важен избор ".

Когато се стигне до гласоподаване на договорката обаче депутатите ще могат да обсъдят вероятни промени, евентуално за прибавяне на митнически съюз, втори референдум и удължение на преходните разпореждания с Европейски Съюз.

Молбата за удължение

Европейски Съюз би трябвало да разиска писмото на Джонсън. За пролонгация е належащо единодушието на всички останали 27 страни членки, като блокът не е длъжен да даде отговор незабавно.

Ако той откаже да отсрочи Брекзит, Народното събрание ще има време до 31 октомври са одобри договорката и обвързваното законодателство.

Брекзит без договорка на 31 октомври

Англия по проект би трябвало да напусне Европейски Съюз на 31 октомври в 23 часа по Гринуич.

Ако депутатите поддържат договорката, само че последващото законодателство не мине през Народното събрание, Англия ще излезе без съглашение на 31 октомври.

Това значи, че страната неотложно ще напусне митническия съюз и единния пазар, които целят да улесняват търговията.

Предсрочни избори

Сериозни са упованията за предварителни избори след 31 октомври. Не е ясно обаче дали те ще се състоят по-късно тази година или при започване на идната.

Ако Брекзит бъде отсрочен, държавното управление може да изиска Камарата на общините да поддържа предварителни избори. Това изисква болшинство от две трети и до момента депутатите не бяха подготвени да се съгласят.

Алтернативен път за държавното управление би бил къс нов закон, определящ датата за предварителни избори – той би претендирал единствено нормално болшинство, а не две трети от депутатите.

Има и още един, доста по-драматичен метод – министър председателят може да свика избор на съмнение в личното си държавно управление.

Вот на съмнение

Във всеки един миг опозицията може да свика избор на съмнение към държавното управление. Лидерът на Лейбъристката партия преди е казвал, че би направил такова предложение.

Ако повече депутати гласоподават за вота на съмнение, в сравнение с срещу него, ще има 14 дни, в които да се разбере дали настоящето държавно управление – или различно с нов министър председател – може да завоюва избор на доверие. Ако отговорът е негативен, следват избори.

Втори референдум

Не е изключен и нов референдум, макар че това сигурно ще изисква отсрочване на Брекзит и по всяка възможност първо промяна на държавното управление.

Референдумът може да има същия юридически статут като този през 2016 година Той може да е съвещателен, а държавното управление да би трябвало да реши по какъв начин да отговори, откакто стане прочут резултатът.

Алтернатива би могъл да бъде така наречен потвърждаващ референдум, който би бил за съответна договорка за Брекзит или оставане, с опция за алтернатива за Брекзит без договорка. Резултатът от този референдум ще бъде правно обвързващ.

Според специалисти организирането му може да отнеме най-малко 22 седмици.

Без Брекзит

Макар да има правна алтернатива за анулация на Брекзит, тя е фактически допустима само при промяна на държавното управление. Либералдемократите обявиха, че в случай че завоюват болшинство в Камарата на общините, ще анулират Брекзит.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (778)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР