Брексит разбуни духовете на Британските острови. Всяка от страните в

...
Брексит разбуни духовете на Британските острови. Всяка от страните в
Коментари Харесай

Акта за уния свързва Англия и Шотландия още през 1707 година

Брексит разбуни духовете на Британските острови. Всяка от страните в Обединеното кралство си има свое схващане за протичащото се. Някои го показаха посредством поредност от референдуми, други чакат и се надяват на удобен за тях излаз от тази обстановка.

Въпреки че на референдума през 2014 година жителите на Шотландия отхвърлиха предлагането за самостоятелност, първият министър на Шотландия Никола Стърджън разгласи пред Народното събрание, че желае страната да организира втори подобен референдум и то преди май 2021-а.

Всъщност Шотландия е част от Обединеното кралство от повече от 300 години.

На днешния ден през 1707 година Кралство Англия и Кралство Шотландия се сплотяват под името Кралство Англия . Тази суверенна европейска страна, съществувала сред 1707 и 1801 година, е предходник на днешното Обединено кралство Англия и Северна Ирландия.

Тя е основана на 1 май 1707 година като политически съюз сред Кралство Шотландия и Кралство Англия (което включва и Уелс). Договорът за съюз от 1706 година Treaty of Union (ратифициран с Акт за уния през 1707 г.), постановява единно, обединено кралство, обхващащо целия остров Англия, най-големият от Британските острови, и заобикалящите го дребни острови.

Това се случва по времето на Анна Стюарт , която става кралица на Англия, Ирландия и Шотландия на 8 март през 1702 година. На 1 май 1707 година, когато Англия и Шотландия се сплотяват, тя става първият суверен на Кралство Англия. Кралица Анна е последният монарх от династията на Стюартите. Тя умира през 1714 година без да остави правоприемник.

Ирландия остава отвън съюза, само че е подчинена на новосъздадената английска корона. Новото кралство Англия се подчинява на един парламент и едно държавно управление, ситуирани в град Уестминстър (днес квартал на Лондон). Съставните кралства преди този момент към този момент са имали еднакъв монарх (лична уния) при ръководството на Джеймс І, който през 1603 година, след гибелта на кралица Елизабет І, става по едно и също време крал на Шотландия и Англия.

На 1 януари 1801 година Кралство Англия и Кралство Ирландия се свързват в Обединено кралство Англия и Ирландия. Кралство Ирландия (на ирландски: Rioghacht Éireann) е името, което е обещано на ирландската страна от 1542 година. Крал Хенри VІІІ е първият утвърден крал на Ирландия от 1169 година.

Години по-късно, по-голямата част от Ирландия напуща съюза през 1922 година и образува Ирландска свободна страна (на ирландски: Saorstát Éireann, на британски: Irish Free State). Тя е учредена като доминион на Британската империя (полунезависима държава) по силата на Англо-ирландския контракт, подписан на 6 декември през 1921 година и поставил завършек на Ирландската война за самостоятелност (от 1919 до 1921 г), като замества самопровъзгласената военновременна Ирландска република. През 1937 година с референдум е призната нова конституция, с която страната е преименувана на Ирландия.

Както се чака, след края на войната за самостоятелност Северна Ирландия неотложно упражнява плануваното в контракта свое право да се отдели от новата страна и още веднъж да се причисли към Обединеното кралство.

Отделянето на Ирландия води по този метод през 1927 година до преименуването на съюза на Обединено кралство Англия и Северна Ирландия, което е името и на днешната страна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР