Бреговата охрана на Филипините призова рибарите в страната да продължат

...
Бреговата охрана на Филипините призова рибарите в страната да продължат
Коментари Харесай

Филипините призовават рибарите си да продължат присъствието си в Южнокитайско море

Бреговата защита на Филипините прикани риболовците в страната да продължат да работят в и други места в Южнокитайско море , оповестява " Ройтерс ". От органа дават обещание да засилят патрулите там макар внушителното китайско наличие.

Оттам не са в положение да поддържат непрекъснато наличие, само че са се заели да пазят правата на риболовците в изключителната икономическа зона на страната, сподели представителят на бреговата защита Джей Тариела. " Ще увеличим патрулите в Бахо де Масинлок и други региони, където има филипински риболовци ", сподели той пред радио DZRH, като назова оспорваната плитчината с нейното филипинско име.

В понеделник бреговата защита, която блокира достъпа до плитчината Скарбъроу. Пекин управлява региона повече от десетилетие с плавателни съдове на бреговата защита и флот от огромни риболовни кораби.
 Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море
Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Карта отбелязва териториалните искания на Китай в района

Отговорът на Китай беше обмислен, като външното му министерство посъветва Манила да заобикаля провокациите и да не основава проблеми.

Министърът на защитата Гилбърт Теодоро сподели, че прерязването на кордона от страна на Филипините не е провокация. " Ние реагираме на техните дейности ", сподели той по време на чуване в Сената в сряда. " Те започнаха първи, блокираха нашите риболовци. "

Въпросният район е мястото на голям брой дипломатически разногласия. И двете страни претендират за суверенитет над плитчината, която е първокласно място за лов на риба на към 200 км от Филипините и на 850 км от континентален Китай и неговия южен остров Хайнан.

Контролът върху плитчината е стратегически за Пекин, който претендира за суверенитет над по-голямата част от Южнокитайско море. През региона минават морски пътища, по които се движи към 3,4 трилиона $ годишна търговия.
 Филипините се пробват да запазят надзор върху противоречива плитчина
Филипините се пробват да запазят надзор върху противоречива плитчина

Ремонтът на затънал транспортен съд е алтернатива за подсилване на контрола върху противоречивата томасова плитчина

Амбициите на китай в региона обаче усложняват риболова и офшорните петролни и газови действия на нейните съседи от Югоизточна Азия.

Тариела разгласи, че филипинското рибарско бюро сполучливо е закотвило транспортен съд единствено на 300 м от лагуната на плитчината Скарбъроу , най-близката точка до атола, откогато Китай го завзе през 2012 година

Не е ясно дали потреблението на преграда от Китай съставлява смяна на статуквото, което съществува от 2017 година, при което бреговата защита на Пекин разреши на филипинците да работят там, въпреки и в доста по-малък мащаб от Китай.

" Пличината Скарбъроу е по-близо до Филипините ", разяснява локалният риболовец Пепито Фаброс.
 Филипините не отстъпват противоречиви острови на Китай
Филипините не отстъпват противоречиви острови на Китай

Високо напрежение сред Манила и Пекин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР