Бразилският Върховен съд отхвърли молбата на бившия президент Луис Инасио

...
Бразилският Върховен съд отхвърли молбата на бившия президент Луис Инасио
Коментари Харесай

Бразилия: Вместо на избори, Лула отива в затвора

Бразилският Върховен съд отхвърли молбата на някогашния президент Луис Инасио Лула да остане на независимост, до момента в който не се изчерпят всички благоприятни условия да апелира 12-годишната си присъда, заяви Франс прес

Лула беше наказан на затвор за корупция. До момента той беше любимец за президентските избори през октомври и можеше да се върне на власт 8 години след последния му мандат.

Върховният съд отхвърли с 6 на 5 гласа настояването му да остане на независимост при обжалването на присъдата, което може да продължи месеци.

72-годишният политик, наставник на някогашната президентка Дилма Русев, бе наказан по най-големия скандал в историята на страната – „ Петробрас “.

През юли м.г. Лула получи 9,5 година затвор по обвиняване, че е получил триплекс на брега на морето от строителна компания в подмяна на публични поръчки. При първото обжалване в средата на януари вместо да бъде анулирана или понижена, присъдата бе увеличена на 12 години и 1 месец.

След настоящето решение на Върховния съд някогашната икона на левите в Бразилия евентуално ще влезе в пандиза идния вторник.

„ Бразилският народ има право да гласоподава за Лула, претендента на вярата. Неговата кандидатура ще бъде защитавана на улиците и пред всички инстанции до последно “, разгласи в Twitter Работническата партия, учредена през 1980-те от Лула.

Въпреки корупционния скандал Лула, който има 2 президентски мандата, продължава да се счита за политик „ покрай народа “ и разполага със забележителен брой гласове, изключително в бедните региони на североизток.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР