Бразилският лидер Лула възобнови връзките с Куба на срещата на върха на Г-77 в Хавана

...
Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва се срещна с
Коментари Харесай

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва се срещна с кубинския си колега в Хавана

От ELEONORE HUGHES ASSOCIATE ПРЕСА Associated Press 16 септември 2023 г., 17:48 ч. Кубински колега в събота в Хавана, сигнализирайки за съживяване на връзките между двете страни при първото посещение на бразилски президент в карибската нация от девет години.

Lula беше в Хавана за срещата на върха на Групата от 77 нововъзникващи икономики плюс Китай. Групата, основана през 60-те години на миналия век, се среща в Куба само дни преди Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Обръщайки се към срещата на върха в събота, Лула оплака САЩ- ръководи ембаргото на Куба. Островът „е жертва на незаконно икономическо ембарго. Бразилия е против всякакви едностранни принудителни мерки“, каза той.

„Ние отхвърляме включването на Куба в списъка на държавите, спонсориращи тероризма“, добави той. Лула се позоваваше на списъка на САЩ със страни, за които се смята, че многократно са оказвали подкрепа за актове на международен тероризъм. Държавите в списъка са обект на санкции.

Куба и Бразилия споделят силни исторически и демографски връзки. Бразилските сапунени опери са популярни в Куба и двете имат богати музикални традиции.

Лула и бившият кубински лидер Фидел Кастро са били приятели и тясната победа на Лула над бившия крайнодесен Президентът Жаир Болсонаро на миналогодишните избори беше отбелязан в Куба.

Събитието в Хавана беше възможност „да се официално потвърди възстановяването на политическите и дипломатически отношения с Куба, които бяха напълно изоставени по време на администрацията на Болсонаро“, каза Пауло Перес, политолог от Федералния университет на Рио Гранде до Сул. Работническата партия беше на власт между 2003 и 2016 г., но се влоши при Болсонаро, който подкрепяше ембаргото.

Очакваха се Лула и лидерът на Куба Мигел Диас-Канел за обсъждане на дълга на Куба към бразилската банка за развитие. Съобщено от бразилската преса, че възлиза на около 540 милиона долара, дългът е натрупан главно по време на огромни работи на кубинското пристанище Мариел, разположено на приблизително 40 километра (25 мили) западно от Хавана.

Куба спря да изплаща заема през 2018 г. Съюзниците на Болсонаро от крайната десница редовно използваха проблема, за да обвинят Лула, че предпочита да построи пристанище в комунистическа Куба, вместо да финансира национални проекти.

„Успешното възстановяване на средствата, отпуснати на Куба за финансиране на дейности, извършени от бразилски компании на острова, ще бъде от значение за противодействие на критиките на опозицията към Работническата партия“, каза Антонио Хорхе Рамальо Да Роча, професор по международни отношения в университета на Бразилия.

Лула също е много заинтересован от увеличаването на използването на пристанището от бразилските компании и максималното използване на неговата инфраструктура за улесняване международната търговия с Карибите и САЩ, каза Перес.

Разширяването на търговските връзки между двете страни също се очаква да бъде на дневен ред. През 2022 г. Бразилия е имала търговски излишък от приблизително 287 милиона долара с Куба, според изявление от януари на бразилското министерство на външните работи. Бразилия изнася предимно растителни мазнини и масла, ориз и птиче месо.

Куба е в агоните на това, което някои експерти наричат ​​най-тежката икономическа криза след Кубинската революция през 1959 г. Въпреки че увеличеният внос на редица стоки би бил добре дошъл на острова, се смята, че кубинското правителство няма средства за плащане.

Но Куба също върви чрез процес на трансформация, с откриване на малки и средни частни компании. Откакто малките начинания станаха законни през септември 2021 г., повече от 8000 компании бяха стартирани в Куба.

Двамата лидери вероятно ще обсъдят бразилската програма „Повече лекари“, каза Перес. Стартирала през 2013 г., инициативата набира лекари от чужбина за работа в отдалечени райони на страната, където има липса на здравни услуги.

Болсонаро разкритикува програмата, която доведе до прибързаното му спиране в първите дни след избирането му през 2018 г.

И двете страни имат интерес да рестартират „Повече лекари“, каза Перес. Изпадналото в парични средства правителство на Куба би приветствало приходите от заплатите на лекарите, докато Бразилия продължава да страда от липса на здравни специалисти в селските райони.

Болсонаро имаше малко интерес към международните дела. Откакто встъпи в длъжност през януари, Лула се стреми да представи Бразилия като основен играч на глобалната сцена.

Част от тази стратегия е да предприеме множество международни пътувания, по време на което Лула настоява за преустройство на глобалния световен ред в полза на повече власт на страните от Глобалния Юг.

След пътуването си до Куба Лула ще се отправи към Ню Йорк, където той ще произнесе встъпителната реч на Общото събрание на ООН и ще се срещне с президента Джо Байдън на двустранна среща.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР