Бразилският президент Жаир Болсонаро назначи Милтон Рибейро, евангелистки пастор, за

...
Бразилският президент Жаир Болсонаро назначи Милтон Рибейро, евангелистки пастор, за
Коментари Харесай

Евангелистки пастор поема министерското кресло на образованието в Бразилия

Бразилският президент Жаир Болсонаро назначи Милтон Рибейро, евангелистки свещеник, за нов министър на образованието, съобщи ДПА. 62-годишният Рибейро е резервист, някогашен вицеректор на частен университет в Сао Пауло и свещеник в презвитерианската черква в Сантос.

Министерството на образованието е значимо за религиозната десница в Бразилия, а консервативни и евангелски групи са измежду най-важните поддръжници на президента, отбелязва ДПА.

При избирането си Болсонаро даде обещание "да прочисти учебните заведения от джендър идеологията " и "идеологиите, противопоставящи се на фамилните полезности ", предава Българска телеграфна агенция.

Рибейро е четвъртият учебен министър на страната, откогато Болсонаро встъпи в служба преди година и половина. Неговият предходник Карлос Декотели беше заставен да подаде оставка още преди да поеме поста, откакто се появиха подозрения по отношение на академичната му кариера.

Преди това Болсонаро, който бе подложен на критика поради липса на разнообразие в държавното управление му, в края на юни назначи чернокожия Декотели, 70-годишен икономист и академични учител, на мястото на Абрахам Вайнтрауб, който бе подал оставка след поредност кавги, в това число с расистки антикитайски изказвания и обиди към магистратите от Върховния съд, напомня Агенция Франс Прес. 47-годишният евреин Вайнтрауб, професор икономист, назначен при започване на април, провокира скандал с изявление за в. "Естадо де Сао Пауло ", в което назова комунистите на практика господари на страната. Плановете му включваха съществени промени в системата на образованието, която съгласно него е "окована в границите на марксистската идеология " и е надалеч от живота на хората - в унисон с възгледите на Болсонаро, който се заканваше да забрани марксистската индоктринация, която съгласно него съществува във факултетите по обществени науки.

Първият министър на образованието в кабинета на новия брлазилски президент, назначен през ноември 2018 година - Рикардо Велес Родригес, мъдрец с колумбийски корени, "ултраконсерватор " с антилеви убеждения и гневен съперник на Работническата партия, не остана и 100 дни на поста.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР