Бразилският президент Жаир Болсонаро, който е подложен на силен международен

...
Бразилският президент Жаир Болсонаро, който е подложен на силен международен
Коментари Харесай

Болсонаро обмисля да прати армията да гаси амазонските пожари

Бразилският президент Жаир Болсонаро, който е подложен на мощен интернационален напън поради пожарите в Амазонка, съобщи през днешния ден, че обмисля да прати армията да ги гаси, съобщи Франс прес.

Късно нощес Болсонаро събра на спешно съвещание редица министри, измежду които тези на околната среда и на защитата, в миг, когато интернационалната общественост упорства бразилското държавно управление да избави най-голямата тропическа гора в света, предава Българска телеграфна агенция.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Болсонаро е излъгал, че е зает с опазването на околната среда, и разгласи, че Франция се опълчва на противоречивото съглашение за свободна търговия сред Европейски Съюз и южноамериканския търговски блок Меркосур.

По данни на бразилския Национален институт за галактически проучвания от началото на годината до 22 август в Бразилия са регистрирани 76 720 горски пожари - с 85 % повече от същия интервал на предходната година. 52 % от тях засягат Амазонка, където са унищожени над 1,8 милион хектара горски площи.

Ирландия също заплаши да гласоподава срещу комерсиалното съглашение ЕС-Меркосур, в случай че Бразилия не отбрани обхванатата от пожари Амазонска гора.

" Няма метод Ирландия да гласоподава за съглашението за свободна търговия сред Европейски Съюз и Меркосур, в случай че Бразилия не съблюдава уговорките си за отбрана на околната среда ", сподели ирландският министър председател Лио Варадкар.

" Силно съм смутен от рекордните нива на опустошения, които са предизвикала пожарите в Амазонската гора тази година ", добави той.

Правителството на Испания изрази безпокойството си от пожарите в Амазония и предложи на Бразилия помощта си за битката с тях, съобщи ТАСС.

Мадрид е непрекъснат контакт с бразилското държавно управление и предложи съдействието си, сподели говорителката на испанското държавно управление Исабел Селаа.

Неколкостотин деятели природозащитници демонстрираха пред бразилското посолство в Париж, сходен митинг имаше и в Лондон, където стачкуващите приканиха Болсонаро да отбрани тропическата гора в Амазония, съобщи Ройтерс.

Демонстрантите във френската столица носеха табели с надпис " Болсонаро вън! "

Вчера Болсонаро реагира яростно на безпокойството поради пожарите в Амазония, изразено от Макрон и от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, и ги упрекна, че се месят във вътрешните каузи на Бразилия. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР