Бразилският петролен магнат Ейк Батиста е осъден на 30 години

...
Бразилският петролен магнат Ейк Батиста е осъден на 30 години
Коментари Харесай

Най-богатият човек в Бразилия е осъден на 30 години затвор

Бразилският петролен магнат Ейк Батиста е наказан на 30 години затвор поради ролята си в корупционния скандал Carwash, оповестява Bloomberg.

Милиардерът, който беше най-богатият човек в страната, получава тежката присъда, защото е подкупил с 16.6 млн. $ някогашния губернатор на Рио де Жанейро, с цел да улесни сключването на контракти с локалното държавно управление.

 Бившият най-богат бразилец влезе в пандиза
Бившият най-богат бразилец влезе в пандиза

Остава зад решетките поради подкупи

Батиста сега е под домакински арест, а някогашният губернатор Серхио Кабрал е в пандиза. Адвокатите на милиардера ще апелират присъдата.

" Именно тъй като беше знаменит предприемач, неговите престъпни бизнес практики евентуално бяха в положение да обиден бизнес средата и репутацията на Бразилия, причинявайки дълбоки белези на доверието на вложители и бизнесмени, които в близкото минало видяха Бразилия като добър капиталов вид ", написа в решението си съдията Марсело Бретас.

Разследването на абсурда Carwash в Бразилия стартира през 2014 година и докара до присъди на високопоставени политици и бизнес водачи, чиито звезди изгряха по време на взрива на суровините през предходното десетилетие - в това число някогашният президент Луис Инасио Лула да Силва.

Разследването насочи публичното вниамние към присъщата за страната корупция и я трансформира в главен проблем за акцията преди изборите през октомври. И въпреки всичко освобождението на някои наказани повдига въпроси за това какъв брой дълго ще се запазят присъдите.

По време на следствието служителите на реда обискират имението на Батиста, където откриват Lamborghini Aventador, паркирано във всекидневната му, както и сейф, цялостен с пари, само че не и самия предприемач. Той е арестуван малко по-късно при завръщането си в Бразилия и от този момент е под домакински арест.

Бизнесът със първични материали и логистика на Батиста увеличи персоналното му благосъстояние до над 30 милиарда $ при започване на десетилетието, трансформирайки го в най-богатия човек в Бразилия и един от най-богатите в света.

Тези благосъстояния бързо се изпариха, откакто неговата група от започващи компании се стана обект на следствие за задължения и търговия с вътрешна информация.

Той си завоюва рядкото название на " негативен милиардер " през 2015 година, когато чистото му благосъстояние спадна до повече от 1 милиарда $ дълг.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР