Бразилия направи завой наляво, след като бившият държавен глава на

...
Бразилия направи завой наляво, след като бившият държавен глава на
Коментари Харесай

Лула да Силва печели президентските избори в Бразилия

Бразилия направи завой наляво, откакто някогашният държавен глава на страната Луиз Инасио Лула да Силва победи крайнодесния настоящ президент Жаир Болсонаро на изборите в страната, съобщи Би Би Си.

След продължителна, в която двама яростни противници от противоположните страни на политическия набор се сблъскаха един против различен, Лула завоюва 50,9% от гласовете. Политическото разделянето, което тези избори подчертаха, надали ще изчезне.

Това е зашеметяващо завръщане за политик, който не можа да се кандидатира на последните президентски избори през 2018 година, тъй като беше в пандиза.

Той беше приет за отговорен в приемане на рушвет от бразилска строителна компания в подмяна на контракти с бразилската държавна петролна компания Petrobras.

Лула прекарва 580 дни в пандиза, преди присъдата му да бъде анулирана и той да се върне в политическата борба.

„ Опитаха се да ме погребат жив, само че ето ме тук в този момент “, сподели той, започвайки победната си тирада.

Проучванията на публичното мнение допускаха през цялото време, че той ще завоюва изборите, само че откакто преднината му на първия тур беше доста по-малка от плануваното, доста бразилци започнаха да се съмняват в тяхната акуратност.

Поддръжниците на Жаир Болсонаро, окуражени от изказванията на техния претендент, че политическото статукво и медиите са срещу него, наподобяващи тези на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, повярваха в възможностите му да завоюва.

Въпреки загубата на Болсонаро законодателите, близки до него, завоюваха болшинство в Конгреса на страната, което значи, че Лула ще се сблъска с твърда съпротива против политиката му в законодателния орган.

Но Лула, който изкара два мандата на поста сред януари 2003 година и декември 2010 година, не е некомпетентен в основаването на политически съюзи.

За собствен вицепрезидент той избра някогашния си противник Джералдо Алкмин, който се кандидатира против Лула на предходни избори.

В победната си тирада той изрази спогодителен звук, като сподели, че ще ръководи за всички бразилци, а освен за тези, които са дали своят вот за него.

„ Тази страна се нуждае от мир и единение. Това население не желае да се повече борби “, сподели той.

Жаир Болсонаро към момента не е признал загубата си. Кампанията частично беше толкоз напрегната, тъй като крайнодесният президент изрази подозрения, без да предлага никакви доказателства, по отношение на надеждността на бразилската система за електронно гласоподаване.

Това подклажда страхове, че той може да не одобри резултата, в случай че загуби..

Ден преди втория тур обаче той съобщи: „ Няма ни минимум подозрение. Който има повече гласове, печели изборите. Това е демокрацията “.

В самия ден на изборите рейсовете, пренасящи гласоподаватели до урните, бяха спрени от полицията, което съгласно акцията на Лула е било опит да им попречи да гласоподават.

Съдията от Върховния съд Александър де Мораес разпореди на полиция да отстрани всички блокади и инспекции по автомагистралите.

Той сподели, че макар че някои гласоподаватели са били забавени, никой не е бил възпрепятстван да гласоподава. Тези произшествия обаче покачиха доста напрежението.

Сега има доста упования по кое време и какво ще каже Болсонаро, откакто към този момент е ясно, че за него са подадени по-малко гласове, в сравнение с за Лула.

Изборите  бяха следени от близко освен в Бразилия, само че и в чужбина, защото екоактивистите се тревожеха, че още четири години с президентство на Болсонаро щеше да докара до по-нататъшно обезлесяване в тропическите гори на Амазонка.

Лула се базира на тези страхове в речта си след оповестяването на резултатите, като сподели, че е „ отворен за интернационално съдействие за отбрана на Амазонка “.

„ Днес споделяме на света, че Бразилия се завърна. Тя е прекомерно огромна, с цел да бъде прогонена в тази тъжна роля на световен парий “, добави той.

Но в основата на речта му беше заричане за справяне с глада, който се усилва в Бразилия и визира повече от 33 милиона души.

Ключът към известността на Лула по време на първите му два мандата беше измъкването на милиони бразилци от беднотия.

Вотът за Лула консолидира новата „ розова вълна “ в Латинска Америка след успеха на левицата на изборите в Колумбия и Чили.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР