Бразилия измества Колумбия като основен производител на кокаин за Европа,

...
Бразилия измества Колумбия като основен производител на кокаин за Европа,
Коментари Харесай

Българи в доклад на Европол за трафик на кокаин

Бразилия измества Колумбия като главен производител на кокаин за Европа, а пристанищата в Белгия и Нидерландия са все по-предпочитани за разтоварването му за сметка на тези в Испания и Португалия. Това са част от изводите в отчета на Европол за трендовете при трафика на най-скъпата дрога.

Само на пристанището в Антверпен са хванати 65 тона кокаин през 2021 година - два пъти повече, в сравнение с преди 5 година За съпоставяне - по крайбрежията на Испания, които са най-близката точка от Южна Америка към България, количествата хванат кокаин понижават в последните години в пъти.

В отчета на Европол има и българска диря, която също е обвързвана с Холандия. Описан е казусът, при който при започване на 2020 година у нас бяха хванати 550 кг кокаин на зеленчуковата борса в столичния кв. “Слатина”. Те бяха укрити в кашони от плодове. По този случай към този момент са подсъдими някогашният митнически началник Красимир Керемидчийски и предприемачите Огнян Асенов и Пламен Пешев, само че делото в Специализирания углавен съд още не е завършило на първа инстанция. Първите двама са притежатели на транспортните компании, внесли плодовете с кокаин у нас, а третият е техен помощник при освобождението на стоката от пристанището в Гърция. Тогава кокаинът от Колумбия е импортиран през Солун, само че крайната му дестинация е била Нидерландия. Месеци по-късно при интернационална полицейска интервенция бяха арестувани 15 души, множеството от които са нидерландци.

Кокаинът е трябвало да бъде извлечен от кашоните посредством специфична лаборатория, която щяла да се инсталира в София, а по-късно с камиони чистата дрога да се транспорти до Нидерландия, откъдето да се популяризира в Европа. Ролята на българите в канала е единствено логистична.

За разлика от началната и крайната точка за доставка на огромни колета кокаин, директната непроменяемо са Карибските острови до Южна Америка. Преди месец на един от тях - Мартиника, беше задържан българин, който е част от тайфа, хваната с 1 звук кокаин.

Френска територия, Мартиника е дестинация за милиони туристи и известен като остров на цветята поради богатата си растителност. Райското кътче притегля наркотрафикантите, тъй като няма потребност от виза. Близо е до главните производители на кокаин - Перу, Колумбия и най-мощният в последно време - Бразилия. Анализ на Френската обсерватория за опиати и наркомании (OFDT) сигнализира още от 2016 година по какъв начин Гвиана, Гваделупа и Мартиника са се трансформирали в съществена директна зона за трафик на опиати към европейския континент. Ролята ѝ става все по-значима в последно време. Само в последните 7 месеца там са хванати 5 т кокаин.

В нощта на 17 против 18 януари в южната част на острова брегова защита и чиновници на митницата на Мартиника виждат съмнителна интензивност до развлекателен транспортен съд, който е пуснал котва във водите на френското островче. До огромния кораб е спряла платноходка, а група мъже пренасяли стоката от кораба към нея. Двата плавателни съда са били с разнообразни знамена, едната под испанско, а другата под панамско знаме. Освен българския моряк са задържани мъже от Хърватия, Латвия и Естония, а цената на откритата дрога е оценена на 94 млн. евро.

Ударът на френските митничари не е първият по рода си през последните месеци на острова. През декември 2021 година са били хванати 1,4 т кокаин и арестувани шестима мъже.

През юли м.г. на Мартиника са задържани други двама български моряци още веднъж поради кокаин на лодката им, само че три пъти по-малко, в сравнение с последния удар със забъркан българин - 310 кг. Прихванати са от транспортен съд на френския военноморски флот във водите до острова.

Двамата трафиканти пробвали да подпалят лодката. Френският екипаж обаче съумял да потуши огъня и конфискувал дрогата.

Българите са на 44 и 51 година Предадени са на следователи за битка с опиатите в Мартиника. Все още са в ареста.

Присъда на Мартиника към този момент излежава и известният в предишното ветроходец Димитър Топалов. Той беше наказан на 20 година затвор дружно със съучастника си Пламен Василев, които бяха хванати с 480 кг кокаин преди 11 години до Мартиника.

Двамата плавали на яхтата “Бялата лястовица”, която е следена от полицията, до момента в който потегля от Словения, насочвайки се към Азорските и Канарските острови, Кабо Верде и Тринидад и Тобаго. Там двамата българи са отседнали в хотел, където се счита, че са били вербувани замулета, които да пренесат дрогата в сакове с яхтата.

Двамата мъже са изтеглили на борда на яхтата си 10 торби, завързани за шамандури.

Официално двамата са били на Карибите, с цел да вземат участие в регата.

Най-голямо количество кокаин, залавян в миналото във Франция, е иззет край Мартиника през април 2015 година Тогава на борда на ветроходен транспортен съд са открити 2,25 т от най-скъпата дрога.

Според френската обсерватория за опиати и наркомании Мартиника от ден на ден се постанова като складова страна за предпазване на кокаин, сходно на Ямайка и Доминиканската република. След претоварването на пакетите те потеглят с кораби към пристанищата на Ротердам и Белгия в Нидерландия, и по-малко в Германия.

Докладът на Европол отбелязва, че все по-нарастващото потребление на контейнери укрепва ролята на Нидерландия като директна зона за кокаин. Там и в Белгия работили групи от мароканци и албанци, които посрещат опиатите и ги транспортират към сърцето на Европа, цитира 24 часа.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР