Бразилия гори: Амазонската джунгла е обхваната от опустошителни горски пожари,

...
Бразилия гори: Амазонската джунгла е обхваната от опустошителни горски пожари,
Коментари Харесай

Невиждан ужас в "белите дробове" на Земята: Как ще се справи Бразилия?

Бразилия гори: Амазонската джунгла е обхваната от опустошителни горски пожари, а бразилският президент Болсонаро призна, че страната му не може да се оправи с бедствието. Предполага се, че става дума за умишлени палежи, написа "Дойче веле ".

Опустошителните горски пожари по поречието на река Амазонка основават интернационално напрежение. Бразилското държавно управление не желае да приема препоръки от чужбина. В Туитър бразилският президент Болсонаро написа следното:

"Предложението на френския президент да се разискват проблемите на Амазония на срещата на върха на Г-7, без да бъдат включени страните от района, показва колониализъм в мисленето. "

Преди това френският президент Макрон беше оповестил, че счита да включи въпроса в дневния ред на срещата в Биариц. „ Къщата ни гори. В дословния смисъл ", написа Макрон в Туитър под една фотография на горящите тропически гори. Той прикани държавните ръководители на страните от Г-7 да включат „ този незабавен случай " като първа точка в дневния ред на диалозите, започващи в събота.

Бразилия не участва на Срещата на върха на държавните и държавни ръководители на седемте най-важни индустриални народи в света. Във френския курортен град Биариц от събота до понеделник ще се организира срещата, на която ще са показани Франция, Германия, Италия, Англия, Канада, Съединени американски щати и Япония.



Търсене на сензации?

Болсонаро упрекна Макрон, че се опитвал да извлича политически дивиденти от въпрос, който бил „ вътрешен проблем на Бразилия и останалите страни от района на Амазония. " Болсонаро написа също така, че „ жадният за сензации звук ", с който Макрон се разглеждал проблемите на Амазония, не може да реши казуса.

Бразилският президент укорява Макрон и за това, че в туита си е употребявал „ неверна фотография ". И фактически, фотографията не демонстрира сегашните пожари в района, а е отпреди няколко години. Въпросната фотография обаче постоянно се поства във Facebook във връзка настоящия спор за горските пожари – неотдавна я употребява и звездата на Холивуд Леонардо ди Каприо, който се ангажира в името на околната среда.

След като опустошителните пожари по поречието на Амазонка провокираха голямо отвращение в целия свят, Обединените народи също подчертаха смисъла на горите като екосистема и показаха угриженост от обстановката в района.

Създаденото от шведската екоактивистка Грета Тунберг придвижване „ Петъци за бъдещето " упрекна Болсонаро, че с политиката си по отношение на околната среда способства за опустошаването на природата. Неговото държавно управление гледало на тропическите гори край Амазонка единствено като на „ дойна крава ". Под мотото „ SOS Амазония " придвижването прикани за всеобщи петъчни демонстрации пред дипломатическите представителства на Бразилия в целия свят.

Разследване на аргументите

Бразилското правораздаване в това време разгласи, че стартира да проверява аргументите за огромните пожари. Във федералния щат Пара, да вземем за пример, инспекцията би трябвало да откри за какво оповестеният от локалните фермери „ Ден на огъня " не е бил отсрочен предвид на заплахата от пожари.

Медиите в Бразилия оповестиха, че фермерите в югозападната част на щата са провели координирана акция, при която са запалили обширни площи по протежението на едно шосе, с цел да разчистят земи за нови пасища.

В Бразилия сега горят най-тежките пожари за последните години. Учените в страната настояват, че единствено в границите на 48 часа в цялата страна са се появили близо 2 500 нови огнища на пожари.

Според същата информация, от началото на година до момента е имало над 75 000 горски пожара – 84% повече, в сравнение с през същия интервал на миналата година.

В множеството случаи са били наранени горски масиви, които са частна благосъстоятелност, само че са потърпевши също и естествени резервати, както и джунгли, в които живее коренното население на Бразилия. Като съществена причина за пожарите се показва безогледното изсичане на горите.

Болсонаро: "Нямаме запас да се оправим "

Президентът Болсонаро преди известно време упрекна природозащитниците, че сами палят пожарите, с цел да привлекат внимание и да покажат държавното управление в неприятна светлина.

Екоактивистите пък допускат, че пожарите са запалени от фермери, които желаят по този метод да отвоюват от джунглата нова земя за пасища. Те вероятно се усещат окуражени от политиката на Болсонаро, който демонстрира интерес към джунглата най-вече предвид на неизползвания стопански капацитет, който тя крие.

Президентът въпреки всичко призна, че солидните пожари по поречието на Амазонка вероятно са провокирани незаконно от фермери и че неговата страна не разполага със средствата, нужни за потушаването им. Регионът на Амазония е по-голям от Европа по повърхност.

„ Ние нямаме запас да се оправим с сходна задача ", сподели той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР