Бразилецът Елкесон ще играе за Китай, след като официално получи

...
Бразилецът Елкесон ще играе за Китай, след като официално получи
Коментари Харесай

Бразилец полуичи повиквателна за Китай

Бразилецът Елкесон ще играе за Китай, откакто публично получи повиквтелна за откриващия мач от квалификационния цикъл за Световното в Катар през 2022.

Бразилецът ще се трансформира в първия футболист, който играе за страната без да има китайско родословие. Селекционерът на азиатците Марчело Липи дълго време се оплакваше от липса на варианти в атакуващ проект, като ще запълни празнините в нахлуване с включването на 30-годишния състезател, който ще употребява китайското име Айкесен. Натурализирането на бразилеца е спорно и става факт, откакто Китай към този момент даде паспорт на родения в Лондон полузащитник Нико Йенарис.

Въпреки това някогашният футболист на Арсенал е на половина китаец, до момента в който нападателят на Гуанджоу Евъргранде Елкесон попадна в състава на Китай, откакто играе в страната от 2013-та насам. Заедно с нападателя на Еспаньол Ву Лей и Йенарис, Елкесон е част от 35-те играчи, извикани от международния първенец с Италия Липи за мача с Малдивите на 10 септември. Елкесон може да даде началото на поредност от натурализирания на футболисти за азиатците. Очаква се сънародниците му Рикардо Гуларт и Фернандо също да натурализирани, дружно с британския бранител Тайъс Браунинг, също играещ за Евъргранде.

Въпреки че доста други народи, най-много домакините на Мондиал 2022 Катар, викат в тимовете си играчи от други страни, Китай до момента не бе правила това. Но уважаваният футболен коментатор Джан Юн неотдавна загатна за възмущение измежду китайските почитатели, написвайки в Уейбо към своите 16 млн. почитатели: „ Не знам по какъв начин се усещат почитателите, които се интересуват от китайски футбол? Не мога да го превъзмогна “, сподели Джан, а обявата му провокира вълна от мнения в обществената мрежа.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР