Брайтън 4, копродукция между Грузия, Русия, САЩ и България, е

...
Брайтън 4, копродукция между Грузия, Русия, САЩ и България, е
Коментари Харесай

Кой живее в "Брайтън 4"

" Брайтън 4 ", копродукция сред Грузия, Русия, Съединени американски щати и България, е към този момент по кината у нас. Режисьорът Леван Когуашвили е роден през 1973 година в Тбилиси, а животът в Ню Йорк през втората половина на първото десетилетие на XXI век го въодушевява за сюжета на кино лентата. " В грузинската логика на психиката има една непрекъсната подигравка към заобикалящия свят, с цел да го преживееш, разбъркване на нещастието и комедията. Може би за това има роля и непрекъснатото наличие на вино в всекидневието ни. "
През няколко години се появява европейски филм, който съумява да синтезира източноевропейските спорове и комплицирана история - филмът " Брайтън 4 " на грузинския режисьор Леван Когуашвили се трансформира в едно от тези заглавия.

" Брайтън 4 ", копродукция сред Грузия, Русия, Съединени американски щати и България , направи премиерата си на учредения от Робърт де Ниро фестивал Tribeca в Ню Йорк предходната година и взе три награди (най-добър филм, артист в основна роля и сценарий). Впоследствие се завъртя в България посредством " София филм фест ", а в този момент потегля на необятно разпространяване у нас. За Когуашвили това значи близо две години на пътешестване и говорене за този филм - има ли нещо тягостно в този развой?

" В мислите ми той все едно се е случил даже още по-далеч във времето ", споделя Леван Когуашвили малко преди премиерата в Дом на киното. " Още когато " Брайтън 4 " излезе, към този момент бях на крайна права със снимането на идващия ми филм - документален филм за реакцията на Грузия към пандемията, която има своята екзистенциална, само че и комедийна страна - примерно по какъв начин министър-председателят или селският преподавател за първи път интензивно употребяват компютри, с цел да се оправят с отдалечения метод на работа. Има доста абсурдизъм. "
Леван Когуашвили, грузински режисьор Фотограф: Надежда Чипева Реклама
В това той намира нещо доста основно за грузинската народопсихология, което е оставило и диря в локалното кино: " Има една непрекъсната подигравка към заобикалящия свят, с цел да го преживееш, разбъркване на нещастието и комедията. Може би за това има роля и непрекъснатото наличие на виното в всекидневието ни. "

Леван Когуашвили е роден през 1973 година в Тбилиси. Следва кино в Университета в Тбилиси, само че след началото на войната в Грузия стартира работа като публицист в Националната телевизия. През 1999 година се дипломира в московския киноинститут (ВГИК), а през 2007 година продължава в школата по изкуства " Тиш " към Нюйоркския университет. Още тогава в Ню Йорк се появява концепцията за филм, който да пресъздаде действителността на източноевропейските мигранти в " Брайтън бийч ", Бруклин, някои от които основали цялостно отражение на живота и недоимъка, който са изпитали вкъщи.

Режисьорът стартира да работи по сюжета, само че първо снима един късометражен, два пълнометражни игрални и два документални кино лентата, до момента в който се завърне към първичната си концепция. " Вероятно щеше да се получи друго, в случай че го бях направил още тогава. Може би щеше да е по-емоционално зареден, тъй като въпреки и да не живеех тъкмо в този регион, постоянно бях в него, разговарях с хората, безусловно ловях истории. От друга страна, опитът в това време ми даде повече опция да напътсвам историята. "

В основната роля на татко, който отпътува за Съединени американски щати, с цел да търси сина си, е Леван Тедиашвили, един от най-известните спортисти в битката свободен жанр в руската и надлежно грузинската история - той е повторен олимпийски златен медалист през 70-те , а един от първите му триумфи е на международното състезание по битка в София през 1971 година Когуашвили си спомня, че " той беше артистичен и като състезател ". Биографията на бореца е обвързвана и с драматичен епизод - дружно със сина си се бори във войната в Абхазия (1992-1993), окупираната от Русия част от Грузия, а синът му умира. В сюжета на кино лентата за основния воин спасяването на сина му е задача допустима.
Кадър от " Брайтън 4 " Реклама
Работата по кино лентата хваща тогавашния първенец, когато той към този момент е трансферирал 70-те. Има разнообразни здравословни проблеми, а шеговита проява на тогавашните му умения на снимачната площадка довежда до счупена ръка. Леван Тедиашвили също по този начин разрешава единствено по два дубъла, в случай че режисьорът упорства за повече, то незабавно на масата би трябвало да се появи суши. " Брайтън 4 " се оказа сложен филм, защото въпреки всичко го заснехме съвсем напълно в Съединени американски щати, трябваше да оправим както с дребния бюджет, по този начин и с някои логистични ограничавания на място, поради които непрекъснато пренаписвахме подиуми ", споделя Леван Когуашвили, който и до през днешния ден живее сред Грузия и Съединени американски щати.

Вижда ли известна подигравка в това, че до момента в който той пътува с филм за източноевропейската емиграция към Съединени американски щати, в резултат на войната в Украйна и мобилизацията? " Тбилиси се трансформира в доста забавен град, а и по принцип е място, което всмуква разнообразни култури - тази комбинация е нещо, което е част от идентичността на града. " Прави паралел с Октомврийската гражданска война от 1917 година, когато доста съветски интелектуалци намират кей в Тбилиси. " Голяма част от бягащите ми припомнят малко за героите в " Казабланка ".

Според режисьора съставка от това да имаш продължителна кариера във филмовата промишленост е неспирна сила, която с възрастта все по-трудно се поддържа. Затова и снима единствено истории, в които има вяра изцяло. " Трябва извънредно да вярваш в това, което правиш, единствено в тези моменти се появява искрата. Но компликациите могат и да са благословии. Винаги когато се появяват компликации, за мен това е знак, че съм на прав път. "

" Брайтън 4 " е в стратегиите на " Дом на киното ", " Одеон ", Euro Cinema, G-8 в София, както и във веригата на Cinema City из страната и " Синемакс " в Благоевград.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР