Брайловият електронен четец улеснява значително четенотоBristol Braille Technology демонстрира е-четеца

...
Брайловият електронен четец улеснява значително четенотоBristol Braille Technology демонстрира е-четеца
Коментари Харесай

Технологична фирма създаде „Kindle за незрящите“

Брайловият електронен читател улеснява доста четеното

Bristol Braille Technology показва е-четеца Canute 360 (снимка: Bristol Braille Technology / Twitter)

Британска компания възнамерява да пусне на пазара Брайлов електронен читател за слепите хора тази година. Устройството би трябвало доста да усъвършенства тяхното прекарване при четене на книги и да ги избави от обемистите печатни издания.

Откакто е създадена от Луи Брайл през 19 век, писмеността на слепите – с изпъкналите точки – е донесла насладата от четенето на милиони слепи и отчасти незрящи хора. Но в своята печатна форма този тип шрифт не е доста комфортен. Книгите са огромни, дебели и тежки.

Bristol Braille Technology се надява да промени това. Нейният модел Canute 360 се дефинира като „ Kindle за незрящите “. За него компанията твърди, че е „ първият многоредов Брайлов е-четец в света, показващ девет реда текст едновременно, или към една трета от страница с елементарен щемпел ”.

“Това значи, че би трябвало да натискате бутона напред на всеки 360 знака, а не на всеки 20 ”, разяснява пред Ройтерс Стефани Сържант, чиято компания Vision Through Sound обезпечава образование за незрящи хора и работи с Bristol Braille.

„ Опресняването става ред по ред, започвайки от горната страна. Въпреки че лишава известно време за възобновяване на всички редове, можете да започнете да четете съвсем незабавно откакто натиснете клавиша за продължение напред “, добавя Сържант.
още по тематиката
Всеки текст, който в миналото някъде е бил преведен на брайлов формат, може да бъде изтеглен на Canute. Това значи, че има предостатъчно доста материал за четене за незрящите.

През последните години делът на слепите, които могат да четат брайлова писменост, е много намалял. Това се изяснява частично с напредъка на технологиите за аудио-записи.

Но в Bristol Braille имат вяра, че четенето може доста да увеличи равнището на просветеност и знанията по математика измежду слепите. Окончателният Canute би трябвало да види бял свят към края на тази година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР