Браузърът Edge на Microsoft блокира по-висок процент на фишинг атаки

...
Браузърът Edge на Microsoft блокира по-висок процент на фишинг атаки
Коментари Харесай

MS Edge: №1 при тестове за блокиране на зловреден софтуер

Браузърът Edge на Microsoft блокира по-висок % на фишинг офанзиви и такива вследствие на обществено инженерство (SEM), в сравнение с Chrome и Firefox, заяви тексаската компания за тестване на сигурността NSS Labs.

 1

Според NSS Labs, Edge автоматизирано блокира 92% от всички опити за фишинг в браузъра и задържа 100% от всички SEM офанзиви. Понятието SEM обгръща необятен набор от офанзиви, само че тяхната обща характерност e, че те се пробват да " подмамят " потребителите да смъкват злоумишлен код. Тактиките, които атакуващите SEM разпростират, включват връзки от обществени медии като Фейсбук и Twitter, и подправени уведомления за компютърни инфекции или други проблеми в браузъра.

Тестовете демонстрират, че Edge изпреварва съществено Chrome и Firefox. Chrome е блокирал 74% от всички фишинг офанзиви и 88% от SEM офанзивите. Firefox се класира на трето място и в двата теста, спирайки едвам 61% от фишинг офанзивите и 70% от всички SEM офанзиви.

Резултатите не са изненадващи за всеки, който е следил тестванията на NSS през годините, тъй като компанията постоянно отличава браузърите на Microsoft, изключително добре известния Internet Explorer.

В последните проби NSS прави оценка разнообразни облачни услуги, а не самите приложения. Те обхождат интернет и задават на разнообразни уеб сайтове статут в бели или черни описи според от това дали наличието се дефинира като злонамерено или подозрително. Впоследствие браузърите изискват данни от тях, защото са ориентирани към съответни URL адреси и въз основа на отговора блокират браузъра, с цел да не доближи до посочения интернет адрес, и предизвестяват потребителя, че уеб сайтът може да е рисков.

NSS съвсем постоянно дава на услугите на Microsoft, композиция от SmartScreen URL филтър и услугата Application Reputation, най-високите резултати. Услугата на Гугъл - Safe Browsing, се подрежда на второ място, само че със доста по-слаби резултати. Както Chrome, по този начин и Firefox на Mozilla разчитат на API (интерфейс за програмиране на приложенията) за безвредно сърфиране, само че в исторически проект създаването на Mozilla реализира слаби резултати спрямо тази на Гугъл, което въпреки всичко е обикновено - Гугъл сътвори API.

В теста за прекъсване на SEM офанзиви браузърът на Microsoft стопира съвсем всеки опит за злонамерено навлизане от първия миг, в който се засече офанзивата. Chrome и Firefox остават надалеч обратно - надлежно 75% и 54% при първа реакция. За по-малко от седмица Chrome и Firefox въпреки всичко усъвършенстваха резултатите си, само че все пак са надалеч от внушителните 99,8% на Edge.

Същевременно през септември рейтингът на Edge беше най-ниският в историята. Потребителският дял на Chrome през септември е бил 60%, съгласно аналитичната компания Net Applications. Делът на Firefox пък е бил 13%.

NSS също по този начин мери анти-фишинг качествата на Chrome OS и Windows 10 S, които се базират надлежно на Chrome и Edge, и вършат заключението: " Не се следят обилни разлики сред браузъра Edge, работещ под Windows 10 и Windows 10 S, и браузъра Chrome, работещ под Windows 10 и Chrome [OS]. "
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР