Братята Кирил (на снимката) и Георги Домусчиеви придобиха Нова тв

...
Братята Кирил (на снимката) и Георги Домусчиеви придобиха Нова тв
Коментари Харесай

КЗК разреши на "Нова" да купи миноритарния дял в "Нетинфо"

Братята Кирил (на снимката) и Георги Домусчиеви получиха " Нова тв " и главен дял в " Нетинфо " през април предходната година

© Велко Ангелов Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на " Нова броудкастинг груп " (НБГ) да придобие цялостен надзор над най-голямата онлайн група на българския пазар - " Нетинфо " АД. Въпреки че двете компании са свързани от години, те оперират на пазара като обособени сдружения, и нямат идентична акционерна конструкция. Докато малкия екран е напълно на братя Кирил и Георги Домусчиеви, то в онлайн сдружението с изключение на тях 30% дял имат Радосвет Радев и Христо Христов.

Пред " Капитал " Христов разяснява, че чака скоро договорката да завърши и финално се прецизира цената на придобивания дял. От " Нова " обясниха, че няма да разясняват нищо в хода на договорката.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По информация на " Капитал " в предишното търсената сума за 30% дял е била от порядъка на 11 млн. евро, само че действително купувачът е предложил на половина по-ниско число.

Какво установи Комисия за защита на конкуренцията

Преписката в Комисия за защита на конкуренцията за концентрацията бе формирана през март 2018 година. И след това замръзна поради правосъдно обжалване. До началото на февруари, когато бе оповестено разрешението.

Консолидирането на бизнесите на " Нова " и " Нетинфо " минава през утвърждението на Комисия за защита на конкуренцията, тъй като и двете компании са с лидерски позиции на пазарите, на които оперират. Според заявката на " Нова броудкастинг груп ", подадено до Комисия за защита на конкуренцията, се чака концентрацията да окаже влияние върху националния пазар на онлайн реклама.
Придобиването на 30% от акционерния капитал на " Нет Инфо " АД ще бъде осъществено по силата на подписано сред акционерите " Нова Броудкастинг Груп ", " Дарик радио " и " Уеб Финанс " съглашение от 05.08.2013 година Според изискванията миноритарните акционери могат да изискат от " Нова " да изкупи от тях всичките акции в " Нет Инфо ", които те имат. " Пут опцията " ще се упражни посредством връчването на документално съобщение, отправено от миноритарните акционери до " Нова ". Телевизията има обвързване да заплати съответната цена и да одобри прехвърлянето на акциите, а миноритарните акционери ще имат обвързване да трансферират акциите на " Нова " до 20 работни дни след договарянето на справедливата цена. Миноритарните акционери могат да предложат на " Нова Броудкастинг Груп " изкупуване на акционерния им капитал два пъти годишно.
Още на 11 септември 2017 година миноритарните акционери осведомят " Нова " за упражняването на " пут опцията ", написа в решението на Комисия за защита на конкуренцията.

Ще се отрази ли на пазара договорката

В рамките на изследването си Комисия за защита на конкуренцията стига до извода, че договорката ще окаже влияние върху пазара на интернет реклама, на който оперират и двамата участника в договорката и на който е налице хоризонтално припокриване. Също по този начин, поради постъпилите в хода на изследването опасения от съперници, както и предвид на обстоятелството, че " Нова " е водеща телевизионна медиа, за задачите на актуалното произвеждане са оценени главните медийни пазари, на които сдружението участва - телевизионно разпространяване и телевизионна реклама.

На динамичния пазар на интернет реклама наклонността през последните години е обвързвана с насочването на рекламодателите към нея за сметка на печатната, радио и телевизионната реклама, като в същото време интернет покритието в страната към момента е по-малко от телевизионното покритие в съответствие 59% към 98%. Възходящото развиване на интернет рекламата през последните години е обвързвано с опциите за визуализация, сплотяваща форматите на всички останали медии, опцията за следене на реакцията от страна на потребителя, основаване на схващане за съответна функционалност на избран продукт/услуга, както и достигането й до по-младежка публика.

В хода на изследването Комисия за защита на конкуренцията открива, че на пазара на интернет реклама участниците в договорката имат общ дял в границите 10-20% за интервала 2017-18 година, изчислен на база доходи. В момента " Нет Инфо " е един от главните български участници на пазара на интернет реклама на територията на страната, макар маркираното известно намаление на пазарния дял за 2017 година Анализираните от Комисия за защита на конкуренцията данни сочат, че клиентите на " Нет Инфо " редом употребяват световните опциите и преимущества за реклама на международните интернет медии. Предвид това събитие пазарните позиции на придобиваното дружество са несъизмерими с тези на огромните интернационалните уеб сайтове като Фейсбук, Гугъл и Youtube, които акумулират към 60% от рекламните доходи на интернет пазара.

На пазара на телевизионно разпространяване делът на групата на " Нова " е в размер на 30-40% за 2016 година и 30-40% за 2017 година по данни на Nielsen AdMosphere. Според Комисия за защита на конкуренцията пазарът се характеризира със съществени административно-правни бариери (специфични лицензии и разрешения) и стопански бариери (финансови и организационни) за нахлуване и реализиране на активността по телевизионно разпространяване. От своя страна, " Нет Инфо " АД не реализира такава активност.

На пазара на телевизионна реклама делът на " Нова " е сред 50-60% за 2017 и 2018 година по данни на Българската асоциация на информационните организации - БАКА (на база чисти вложения в реклама) и сред 48.5 и 49.4% за 2017 година и към 43% за 2018 година по данни GARB и Nielsen Admosphere (на база брутни рекламни бюджети). Данните от GARB и Nielsen сочат, че съществени участници на пазара са " Нова " и " БТВ Груп ". Независимо че през 2017 година придобиващото дружество е с по-висок дял от този на " БТВ ", през 2018 година пазарните им позиции се приближават и са с незначителна разлика от 1%.

В своята оценка Комисия за защита на конкуренцията е взела поради изразеното от Българската асоциация на информационните организации (БАКА) мнение, че крос-медийните отстъпки нямат определящо значение при образуване цената на рекламата. В една рекламна акция акцентът е върху наличието, аудиторията и цената, заради което съществуването на ефирен канал не е фактор, който се взема поради при избора на уебсайт, в който рекламодателят да влага рекламен бюджет. Същото мнение се поддържа и от " Дентсу Иджис Нетуърк България " ООД, който отбелязва, че водещ фактор при избора на съответен интернет уебсайт от рекламодателите е поставената бизнес цел и постигане до избрана целева публика.

Финално антимонополният регулатор приема, че договорката не би могла да докара до определяне или усилване на господстващо състояние, заради което я позволява.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР