Братята Динко и Йордан Диневи за пореден път показаха, че

...
Братята Динко и Йордан Диневи за пореден път показаха, че
Коментари Харесай

Строителните врътки на Свети Влас могат да тушират прокуратурата

Братята Динко и Йордан Диневи за следващ път демонстрираха, че разпоредбите в страната не важат за тях. Експертите от Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) и от още куп държавни органи не могат към този момент 20 дни да "изгазят " батаците към строителството на новото населено място на двамата локални велможи - „ Венид еко вилидж “ край Свети Влас.

Преди месец от фотоси в обществените мрежи се видя, че гората в землището на Свети Влас, попадаща в обсега на предпазената зона „ Емине-Иракли “ (с код BG0001004, включен в Списъка към решения на Министерския съвет) е ликвидирана, а на „ освободения “ терен се подвигат здания.

Това накара Върховната административна прокуратура да показва угриженост към протичащото се, като натири министъра на околната среда и водите и началника на Дирекцията за народен строителен надзор да извършат незабавна инспекция на градежите.

Чиновниците

хукнаха към морето, с цел да нищят документите

към случая, само че в последна сметка напъните им надали ще доведат до необикновен резултат.

Нека не забравяме, че строителните бизнесмени Диневи, на чиито летни празненства се стича целият „ хайлайф “ на страната и по този метод показва поддръжката си за техните инициативи, надали биха оставили каруцата си в калта. Очевидно и в този случай работата е била добре „ изпипана “ откъм отпор против възможни екологични спънки. А те биха могли да зародят поради обстоятелството, че парцелът до неотдавна е попадал в мрежата НАТУРА 2000.

"От Министерството на околната среда и водите са се погрижили вложителят да бъде „ подкрепят “. Само преди месец, теренът е изключен от границите на предпазената околност ", твърди Тома Белев от Коалиция "За да остане природа в България “.

За всеки случай обаче, още през 2019 година притежателят на парцела - „ Венид “ ООД, стартира... тиха и кротка инвазия

за аварийно легализиране на строителните упоритости

на братя Диневи: за създаване на екоселище, ООД-то получава и "генерално " утвърждение на плана "Венид Еко Вилидж” от Община Несебър, и... девет съответни позволения за градеж.

С други думи, сегашните инспекции на ДНСК мъчно биха дали резултат, тъй като несебърските общинари освен са утъпкали пътя за построяването на това еко населено място, ами са го асфалтирали и са го обзавели с осветяване.

Единственият късмет е Върховна административна прокуратура да откри учредения и да започва правосъдна процедура за анулация на строителните позволения с влезнал в действие акт на Върховния административен съд.

Всъщност, историята на този парцел е толкоз „ вмирисана “, че е цяло знамение

къде са гледали и за какво са спали

някогашните основни прокурори Борис Велчев и Сотир Цацаров.

Според инспекцията на Гражданско съдружие “Зелени Закони”, теренът в Свети Влас е добит по схемата на скандалните заменки от 2007 година. Те са избрани от Европейската комисия като нерегламентирана държавна помощ, а България е застрашена с наказателна процедура, в случай че не вземе "съответните ограничения ".

По този мотив през 2019 година земеделският министър Десислава Танева разпореди да бъдат направени оценки на всички парцелите, попадащи в „ черния лист “ на Европейска комисия, след което разгласи и противозаконната държавна помощ при "заменкаджийското " придобиване на този парцел - 1.129 млн. лв..

Както се споделя по различен мотив - дотук прелестно. Защото след това идва ред на огромния проблем: от кого страната ще си прибере въпросните 1.129 милиона, откакто

днешните сайбий на парцела са... "Трети безкористен покупател "?

Не че сходно връщане на часовника е невероятно, само че в този момент и юридически ум на прокурорите да даваме... Вместо това, припомняме историята по дати, пък който желае - да чете и да си прави изводите.

През 2007 година парцелът (с кадастрален номер 11538.15.156) е добит от компания “Маркетинг В” ЕООД (с регистриран капитал от 5000 лева.), която по това време е била благосъстоятелност на предприемача Борислав Гигов, непосредствен на премиера Сергей Станишев и тогавашната му „ половинка “ Елена Йончева.

Докато Гигов е бил притежател на сдружението, той заменя "цели " 540 дка гори - към Белоградчик и селата Миджур, Говежда и Чупрене, против "нищо и никаквите " 52 дка „ дървопроизводителна гора” в землището на Свети Влас.

Две седмици след заменката, “Маркетинг В” продава терена на дъщерната компания “Белведере резорт” ООД.

Още при подписването на контракта за заменката, той е бил съпроводен от анекс, в който ясно е записано ограничаващо изискване - статутът на терена да не се трансформира.

До края на 2007 година

парцелът е изключен от горския фонд,

а "Белведере резорт” получава от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас позитивно мнение, съгласно което върху терена няма никакъв проблем да се построи ваканционно населено място.

На 24 юли 2008 година парцелът - към този момент изчистен от всевъзможен тип екологични „ тежести “ - още веднъж е продаден. Този път на “Венид " ООД. Фирмата покупател е благосъстоятелност на братя Диневи, а цената на договорката е подобаваща - 3.4 млн. лв..

Теренът остава "пустеещ " до 2019 година, когато „ Венид " ООД потегля да осъществя проектите си и получава утвърждение за построяването на "Венид Еко Вилидж ".

Същинското строителство стартира при започване на тази година и по някаква дивна случайност братя Диневи чак в този момент осъзнават, че капиталовите им крила са грозно и подло подрязани: 13.5 дка от парцела им, върху които вървят строително-монтажни работи, „ нездравословно “ са попаднали (или останали)

в Защитената зона “Емине – Иракли”.

Този проблем стремително е отхвърлен от Емил Димитров-Ревизоро, наследил на поста министър на околната среда и водите Нено Димов, задържан (уж) поради рецесията с водата на Перник.

И още - по план, еко селището на братя Диневи е с разгърната застроена повърхност от 11 400 кв. метра. А цената на един квадрат е закована на 1300 евро за кв. метър. С други думи, простата сметка демонстрира, че става дума за 14.820 млн. евро.

Как се устоява на такива пари?!

Ами ще съдим по резултатите от незабавните инспекции, които Върховната административна прокуратура разпореди на ДНСК и Министерството на земеделието, храните и горите.

На "прицел " са:

- административните преписки по замяната, смяната на предназначението на поземления парцел и възобновяване на държавната помощ, водени от МЗХГ;

- документите по издаване на позволения за градеж, дело на несебърския основен архитект;

- документите, поради които министъра на околната среда и водите е изключил строителната площадка на братя Диневи от екологичната мрежа НАТУРА 2000.

Резултатите от инспекциите би трябвало да се показват във ВАП оптимално бързо - с систематизиран отчет, в който да бъдат отразени направените констатации, разкритите нарушавания на разпоредбите и процедурите, подхванатите съответни ограничения и дейности за премахване на закононарушенията... както следва:

- брой на откритите административни нарушения;

- брой на формираните актове за определяне на административни нарушения;

- брой на глобените лица;

- брой на издадените наказателни постановления и заповеди за използване на насилствени административни ограничения,

- брой на случаите с открити данни за осъществени закононарушения, които са изпратени на съответните "наказателни " прокуратури и способените органи на Министерство на вътрешните работи.

Звучи доста съществено, нали? Ще забележим, тъй като и тук е като в кулинарията - пресолената гозба е също толкоз блудкава, колкото е безсолната...

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР